Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
28-03-2007

БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ПОСТИГНЕ ПО-ГОЛЯМ БЮДЖЕТЕН ИЗЛИШЪК

Европейският съюз поиска от България да реализира през тази година бюджетен излишък от над 2% от брутния вътрешен продукт, съобщава "Дневник". Препоръките към страната са отправени по време на Екофин - срещата на финансовите министри от ЕС.

Освен България в рамките на форума и Румъния, и Латвия са призовани да затегнат разхлабените си (в резултат от икономическия ръст в последните години) фискални политики.

През тази година българското правителство е заложило излишък от 0.8% от БВП, който няма да има проблем да изпълни. Предвид по-слабото изпълнение на приходите в бюджета за първия месец на годината надхвърлянето на исканите 2% може да е по-трудно, прогнозират специалистите. Имаме нова фискална обстановка по отношение на приходната част от началото на 2007 г., но имаме и достатъчно буфери в бюджета, за да сме по-гъвкави, е обяснил министърът на финансите Плмен Орешарски по време на срещата.

Страната ни е била приканена и да подобри ефективността на държавните разходи - в здравеопазването и в други сфери, съобщи Mediapool.

Пред журналистите министър Орешарски е посочил, че повишаването на заплати в държавния сектор трябва да не създава фискално напрежение и да се прави така, че "да не се отправят лоши сигнали към частния сектор". Според него, повишаването на заплатите не трябва да изпреварва повишаването на производителността на труда


В рамките на форума Румъния и Латвия също получиха предупреждение от ЕС да ограничат държавните си разходи и да ускорят реформите си, за да изпълнят бюджетните си цели преди евентуално членство в еврозоната. Румъния е критикувана най-вече за неефективните си публични разходи, докато Латвия трябва да забави темпото си на растеж, защото икономиката й е застрашена от прегряване.

Като цяло европейските финансови министри не са притеснени от евентуално забавяне на икономическото развитие на общността въпреки опасенията за такъв тренд в САЩ. Тазгодишният очакван растеж на икономиката на ЕС е 2.4% и няма да бъде засегнат от колебанията в долара, цените на петрола и несигурността на пазара на недвижими имоти в САЩ.


Финансовите министри на Европа одобриха и правилата за трансгранично разплащане, които дават възможност на гражданите на общността да плащат с кредитни карти във всяка от 27-те страни членки, коментира "Дневник". Освен това "Екофин" ограничи правата на националните регулаторни органи по отношение на трансграничните сливания във финансовия сектор. След промяната подобни сделки ще бъдат блокирани по пет точно определни критерия - оценка на репутацията, финансовата стабилност на купувача, опита на управляващия организацията след сливането й, прилагането на евростандартите и нивото на риска от изпиране на пари и финансиране на терористични групи.




 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.