Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
31-05-2007

ВАТИКАНЪТ ИЗКАЗВА ПОДКРЕПА ЗА ЧЛЕНСТВОТО НА ТУРЦИЯ В ЕС

Ватиканът изказа подкрепата си за присъединяването на Турция към ЕС и отчете прогреса на Анкара към демокрация, съобщава Euobserver.

В интервю за италианския вестник „Ла Стампа" в сряда, държавният секретар на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне заяви, че „ основните правила за съвместно съществуване" са спазвани, то изграждането на съвместно общо бъдеще е възможно „ и с влизането на Турция в ЕС".

"Турция измина дълъг път и продължава напредъка си. Имам предвид, че това е еволюция. Очевидно има много различни позиции, но е възможно да се изгради взаимен диалог в рамките на личности, населения и държави, които уважават основните правила за съвместно съществуване", заяви кардиналът.

Тези коментари представляват промяна в позицията на Ватикана, който доскоро се противопоставяше на влизането на Турция в ЕС на основание, че културните корени на страната са твърде различни от тези на останалата част от Европа, коментира изданието.

Италианският вестник посочва, че изказването на Бертоне бе направено малко преди вселенският патриарх Вартоломей І да се изкаже против дискриминацията на християните в Турция.

Религиозните малцинства в основно мюсюлманската страна имат големи надежди, че религиозните свободи ще се увеличат под натиска на Европа по време на дългите преговори за влизането на Анкара в Европейския Съюз.

През април обаче трима християнски издатели бяха убити от радикали, докато свързаното с Кипър блокиране на проговорите за членство и избирането на Никола Саркози - който е против влизането на Турция . доведоха до рязкото намаляване на влиянието на ЕС в подкрепа на реформите.

Позицията на самия Ватикан за присъединяването на Турция е променлива, коментира EUobserver.

Преди да бъде избран за папа Бенедикт ХVІ, германският кардинал Йозеф Ратцингер изразяваше опасения от възможността, тъй като според него Турция никога не е била част от Европа.

По време на пътуването на папата до Турция през миналия ноември, турския премиер Реджеп Таип Ердоган съобщи, че папата му е казал в частен разговор, че подкрепя членството на Анкара в ЕС. тогава представители на Ватикана не потвърдиха пряко съобщението, но признаха, че гледат „благосклонно" на европейския път на Турция.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.