Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
01-06-2007

СТАНИШЕВ: НЕ ОЧАКВАМЕ ПРЕДПАЗНА КЛАУЗА ЗАРАДИ УСИЛИЯТА НА ПРОКУРАТУРАТА

В резултат на усилията, положени от правителството и другите институции, прокуратурата преди всичко, имаме основание да очакваме не предпазна клауза, а отчитане на напредъка на страната в областта "Правосъдие и вътрешни работи" през последните шест месеца, съобщи министър-председателят Сергей Станишев, цитиран от Mediapool.

Такива са впечатленията ми от разговорите с експерти на ЕК, които бяха у нас на проверка, обясни премиерът пред парламента по време на петъчния парламентарен контрол. Той отговори на независимия депутат Минчо Христов, според когото корупционният скандал по върховете на властта от последния месец застрашава страната с предпазна клауза от Брюксел.
По повод настояването на Христов за ефективни присъди за корупционния скандал, Станишев каза: "Знам, че в България министър-председателят отговаря за всичко".

"Не съм нито прокурор, нито съдия, но предприех политически действия по отношение на хората, които бяха замесени в този публичен скандал", допълни той. В началото на май Станишев уволни по един зам.-министър от квотата на БСП и ДПС, срещу които впоследствие прокуратурата образува дела. Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (БСП), който е основно действащо лице в аферата, излезе в отпуск и се очаква да бъде отстранен от кабинета след решението на прокуратурата да продължи да го проверява за евентуални престъпления срещу правосъдието, коментира Mediapool.

Веселин Методиев от ДСБ настоя от парламентарната трибуна от името на парламентарната група на партията премиерът да уволни министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, министъра на вътрешните работи Румен Петков, министъра на министър на държавната политика при бедствия и аварииЕмел Етем, министъра на земеделието и горите Нихат Кабил, министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски, министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров и министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова, съобщи News.bg.

Тези министри трябва да напуснат поради непрекъснатите скандали, управленческа корумпираност и некомпетентност, заяви Методиев и предупреди, че ако премиерът не смени продажните и провалени министри, страната ще бъде изправена пред политически и управленчески хаос.

 



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.