Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
25-06-2007

РЕГЛАМЕНТЪТ ЗА ЦЕНИТЕ НА РОУМИНГА ВЛИЗА В СИЛА ОТ 30 ЮНИ

Това лято използването на мобилния телефон в чужбина ще стане значително по-евтино, благодарение на намесата на ЕС. С публикуването на Регламента на ЕС относно роуминга в Официален вестник на ЕС в края на тази седмица, този съществен елемент на законодателството на вътрешния пазар ще стане задължителен във всички 27 държави-членки на 30 юни, съобщава Европейската комисия.

„Най-сетне европейците ще могат да си отдъхнат, когато Регламентът относно роуминга стане задължителен във всички държави-членки. Надяваме се, че това е последната прекалено висока такса за роуминг. С удоволствие отбелязвам, че някои оператори ще предлагат новата евротарифа още от 1 юли 2007 г.", каза комисарят по информационното общество и медиите Вивиан Рединг. „Въпреки това Комисията ще продължава да следи цените, и по-специално роуминг цените за SMS и пренос на информация, за да гарантира, че потребителите няма да пострадат по друг начин, както и за да извърши проверка след три години с оглед оценка на необходимостта от регламент. Надявам се, че за операторите сега е ясно, че ЕС има капацитет за действие. Моето послание към тях е: Реагирайте сега и намалете роуминг таксите за SMS и пренос на данни в кратки срокове или ще сме принудени да се намесим бързо ние."

На 12 юли 2006 г. Комисията представи предложение за регламент на ЕС относно обществените мобилни телефонни мрежи в Общността за намаляване с до 70 % на таксите за мобилен роуминг. В резултат на едно от най-бързо сключените политически споразумения между Европейския парламент, Съвета и Комисията, само 11 месеца по-късно, на 7 юни, Регламентът на ЕС относно роуминга бе окончателно приет.

От това лято регламентът на ЕС ще позволи на потребителите да се възползват от „евротарифа", която определя максимална граница за направените (0.49 EUR без включено ДДС) и за получените (0.24 EUR без включено ДДС) разговори в чужбина. От операторите се очаква да се конкурират под този таван. През 2008 и 2009 г. пределните граници ще бъдат намалени още.

Освен това Регламентът на ЕС относно роуминга, принуждава операторите да информират своите клиенти за роуминг цените.

Тези задължения за прозрачност ще позволят на потребителите също така да идентифицират лесно най-добрия възможен договор за роуминг, както и да знаят цените, които ще трябва да плащат, когато това е от най-голямо значение, т.е. когато ползват роуминг.

Предвижда се и таван за цените на едро, които операторите плащат един на друг за роуминг, който ще започне да се прилага два месеца след днешната публикация. За следващите 12 месеца таванът за цената на едро е фиксиран на 0.30 EUR.

Публикуването на 29 юни в Официален вестник на ЕС означава, че регламентът на ЕС относно роуминга ще има силата на закон на 30 юни във всички 27 държави-членки. Регламентът ще е приложим в продължение на три години. През този период Комисията, както и националните регулаторни органи, ще следят отблизо неговото прилагане. Комисията ще направи оценка на регламента в рамките на 18 месеца, за да определи дали е подходящо или не удължаване на тригодишния период и дали да се намеси отново, за да включи също SMS и преноса на данни.

 



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.