Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
06-07-2007

НОВА ДИРЕКТИВА НА МЕГЛЕНА КУНЕВА ЩЕ СПАСИ ЕВРОПА ОТ ПОЖАРИ, ПРИЧИНЕНИ ОТ НЕЗАГАСЕН ФАС

  • Това пише днес уводно вестник „24 часа". Всекидневникът допълва, че през ноември българската еврокомисарка ще предложи стандарта за цигарите в ЕС, както е съобщил служител в ЕК за всекидневника.
  • Европейската комисия вероятно ще забрани използването на "традиционни" цигари до 2009-2010 година.

Ако г-жа Кунева успее да прокара новия стандарт в Общността, в Европа ще бъдат пуснати цигари, които загасват сами. Това уточнява Йовка Димитрова от Брюксел за „24 часа". Целта е да се намалят инцидентите, причинени от незагасен фас.

Самозагасващите се цигари спират да горят, ако няколко секунди не дръпваш от тях, което се постига чрез поставени на различни места в цигарата парчета хартия, които предотвратяват циркулацията на кислород. Новият стандарт ще забрани продажбата на пожароопасни цигари. Годишно в ЕС избухват над 20 000 пожара, тръгнали от цигара. В тях загиват поне 1000 души.

Пред Комисията за безопасност на храните еврокомисар Меглена Кунева е потвърдила намерението си да наложи стандарта, който се обсъжда в Брюксел от година.

Авторитетното електронно издание EUobserver, базирано в Брюксел, пише от своя страна, че Европейската комисия вероятно ще забрани използването на "традиционни" цигари до 2009-2010 година и към тази дата пушачите ще имат право да ползват само "пожаро-защитени" цигари. EUobserver цитира британския "Гардиън" и цитира източник от ЕК, който е говорил и пред агенция "Ройтерс" за това, че заинтересованите по темата групи като производителите на цигари например нямат нищо против идеята да бъде реализирана.

Новите цигари не са по-токсични. С тях една кутия ще се оскъпи с до два евроцента.

От 2009 г. бездимните цигари тръгват във Финландия. От 3 години те са факт в 6 американски щата и в Канада. У нас за подобни технологии се знае само на книга, пише още „24 часа".

Публикацията на всекидневника приключва с цитиране не изчисления, според които въвеждането на новия тип цигари ще намали с 34% пожарите в ЕС и ще спаси живота на 700 души.  EUobserver отбелязва в публикацията си по темата, че много от битовите пожари се дължат на незагасени фасове, като например пушачите заспиват на дивана с димяща цигара, или пък когато пушат в леглото.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.