Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
06-08-2007

КОМИСИЯ НА АРАБСКИЯ ПАРЛАМЕНТ КРИТИКУВА БЪЛГАРИЯ

В съобщение на френскоезичното електронно издание Afrique en ligne от Триполи от снощи се посочва, че комисията по външни работи, политика и арабска национална сигурност на преходния Арабския парламент призова страните от Арабската лига да ревизират глобално на икономическите си политики и политическите си отношения с България, ако страната ни "продължи да не  спазва клаузите в двустранните си споразумения, сключени между София и Либия".

Afrique en ligne се позовава Panapress за тази новина.

Оригиналната публикация вижте на френскоезичната версия на Портал ЕВРОПА.

Арабският парламент е създаден през 2001 година след срещата на върха на Арабската лига. Идеята е този орган да стане постоянен и депутатите в него да се избират по модела на тези на Европейския парламент.

Afrique en ligne допълва, че парламентарната комисия е излязла с комюнике снощи в Триполи, в което също така се призовава генералният секретариат на Арабския парламент да вземе всички необходими мерки, така че да се изпълни решението на Съвета на външните министри на Арабската лига по този въпрос.

Припомня се, че Съветът на външните министри на страните от Арабската лига реши на извънредно заседание на 30 юли в Кайро - Египет, призова България да спазва ангажиментите си, произтичащи от правната спогодба с Триполи във връзка с трансфера на българските медицински сестри и палестинския лекар от Либия в България.

Съветът също така изрази съжаление, че една хуманитарна драма - тази със заразяването със СПИН на либийските деца - се политизира.

Междувременно френският адвокат Еманюел Алтит казва в интервю за „Ла кроа", цитирано от Actualno.com, че документът, с който българските медици се ангажират да не завеждат съдебно село срещу либийските власти за малтретиране, нямал никаква стойност. „Медицинските сестри и лекарят трябва преди всичко да се възстановят като личности, след като бяха играчки на могъщи интереси. Подписването на този документ не може да им попречи да потърсят правата си и да преследват мъчителите си, стига да желаят", казва Алтит.

ПОРТАЛ ЕВРОПА ПРИПОМНЯ:

Снимка: МОНИТОР - Снежана Димитрова и сина й Ивайло се радват на новото си жилище в София.

Синът на една от сестрите обяви публично, че те трябва да бъдат обезщетени със  100000 евро компенсации за осемте години и половина, прекарани в либийските затвори. Според Ивайло Николчовски, син на Снежана Димитрова държавата сама трябва да се сети да изплати обезщетения на шестимата българи, които се завърнаха у нас на 24 юли. Аз живея в България, но нищо не дължа на тази държава, така че по-скоро тя ми дължи на мен, защото остави майка ми да лежи 8 години и половина в затвора, заяви Николчовски пред БНР. Ако българската държава забави своята реакция по обезщетяването, би трябвало да се търсят други възможности за по-добър живот на медиците в рамките на Европейския съюз, каза още той.

"Монитор" допълва в днешния си брой, че палестинският лекар с българско гражданство Ашраф ал Хаджудж смята да съди Муамар Кадафи за вземане на заложници. Ще разговарям с моя адвокат Зегвелд за възможностите, които имам да съдя Кадафи, заяви Ашраф на пресконференция във Вьорден - Холандия, където семейството му живее от 2004 година. Родителите му и четири техни деца успяха да емигрират в тази страна с помощта на Върховния комисариат на ООН за бежанците.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.