Europe.bg
  Начало - Преговори за присъединяване - Преговорни глави - Глава 30 Институции
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Преговори за присъединяване / Преговорни глави / Глава 30 Институции

  • A+
  • A-

Глава 30 – Институции


ГЛАВА 30 – ИНСТИТУЦИИ


ИСТОРИЯ И ПРИНЦИПИ


Ключ към успеха в разширяването ще бъде ефективното и добре балансирано представителство и интеграцията на новите държави-членки в институционалната архитектура на Съюза. Това е предназначението на глава 30 за институциите, която обхваща основно състава и функционирането на институциите и органите, създадени от Договорите или вторичното законодателство.
Фундаменталният въпрос как да бъдат подготвени институциите за разширяването така, че Съюзът да може да функционира ефективно в размер до 27 държави-членки и да поддържа капацитета си за вземане на решения беше разгледан от Междуправителствената конференция в Ница през декември 2000 г и е предмет на Договора от Ница, както и на протоколите и декларациите, прикрепени към него. След втория успешен референдум в Ирландия на 19 октомври 2002 г  Договорът от Ница влезе в сила.
Преговорната позиция на Европейския съюз се основава на следното: 

   – разпоредбите, залегнали в Договора от Ница и прикрепения Протокол за разширяването на Европейския съюз, включващ по-специално разпоредбите за адаптиране на институциите с оглед на присъединяването,
   – споразуменията, залегнали в Декларация N°20 от Ница за разширяването и N°21 за прага на квалифицираното мнозинство в Съвета, които осигуряват ключови елементи на общите позиции, които ще бъдат приети от държавите-членки,
   – съответните позиции на настоящите Договори и съответното вторично законодателство (в това число връзките между институциите, прозрачността, езиците, Правилника за служителите и други административни разпоредби, отнасящи се до европейската Държавна служба). По въпроса за броя на местата в парламента и системата за гласуване в Съвета са нужни и бяха приети преходни периоди между датата на присъединяване и по-късното влизане в сила на новите разпоредби за Парламента след изборите през юни 2004 г и за Съвета. Промените са следните: 
   – новите държави-членки ще бъдат представяни през първите седмици след присъединяването и в настоящия парламент с толкова номинирани депутати, колкото са избраните депутати за следващия мандат 2004-2009 г; 
   – за преходен период до края на октомври 2004 г, 25-те държави-членки ще имат общо 124 гласа в Съвета, като квалифицирано мнозинство се постига с 88 гласа. 
 за предвиденото присъединяване на 10 нови държави-членки на 1 май 2004 г, съответните разпоредби на Договора от Ница, отнасящи се до Съюза на 27-те, трябва да бъдат адаптирани за Съюз на 25-те при спазване на принципите, определени в Договора от Ница. Новите разпоредби влизат в сила само след преходен период от няколко месеца. Промените в Парламента, Съвета и Комисията след следващото разширяване могат да бъдат обобщени както следва:
   – от избирателен мандат 2004-2009 броят на гласовете в парламента ще бъде увеличен на 732 (сравнен с предишните 626 места). Република Чехия и Унгария ще получат еднакъв брой места с онези държави-членки, които имат подобен брой на населението;
   – от 1 ноември 2004 г. държавите-членки ще имат общо 321 гласа в Съвета и квалифицираното множество ще бъде достигано с 232 гласа;
   – всички нови държави-членки ще бъдат представени в Комисията от 1 май 2004 г с един свой гражданин като Член. Същият принцип ще се разшири и до настоящите държави-членки от мандата на следващата Комисия, който от януари 2005 г беше изтеглен до 1 ноември 2004 г. 

Новите държави-членки ще бъдат адекватно представени в Европейския съд  и Първо-инстанционния съд, Сметната палата, други органи, създадени от Договорите в съответствие със съществуващите приложими правила (включително Европейската централна банка и Европейската инвестиционна банка) и комитети, агенции и други органи, създадени от вторичното законодателство. Освен това, националните езици на присъединяващите се държави ще бъдат признати за официални езици, които се ползват от европейските институции.  
Заедно
Национални позиции
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.