Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
21-11-2007

УДОБНАТА ЗА КРЕМЪЛ ОПОЗИЦИЯ

Олга Недбаева: Близо половината руснаци смятат, че КПРФ е старомодна и не предлага нови идеи (вестник "Монитор").

Основен съперник на партията на президента Владимир Путин на предстоящите на 2 декември парламентарни избори, Комунистическата партия на Руската федерация е безобидна и удобна за Кремъл опозиция, която канализира недоволството на носталгиците по СССР и предлага привиден плурализъм. Архаична, но много влиятелна, партията със сигурност ще преодолее съдбоносния праг за влизане в Държавната дума от 7% в система, при която в надпреварата се включиха непочтени политици и бизнесмени, включително затворници като петролния магнат Михаил Ходорковски.

Според неотдавнашно проучване на независимия център "Левада", 68% от руснаците са на мнение, че комунистите имат влияние в политическия живот. Близо половината обаче смятат, че партията е старомодна и не предлага нови идеи. В предизборната кампания лидерът на комунистите Генадий Зюганов продължава да "бълва огън и жупел" по олигарсите, осъжда регионалните деспоти, които възпрепятстват дейността на компартията, но никога не критикува открито президента.
"Това са фиктивни опозиционери по две причини: политиците са принудени да бъдат много предпазливи, за да оцелеят в политическата система на Путин, и елементи от социалната програма на комунистите съвпадат с тази на "Единна Русия", чиято листа оглавява президентът", обяснява Борис Дубин, социолог от центъра "Левада". В период на относителна стабилност, подхранвана от скока на цените на петрола, "техните лозунги могат да съблазнят само бедни, консервативно настроени и слабо образовани хора", добавя експертът.

Необходимостта от модернизиране на партията редовно е поставяна на дневен ред на конгреси, така както и желанието да се залага на интелигенцията, която иска да живее при социален модел от европейски тип. "Тези думи никога не се конкретизират", критикува философът с леви възгледи Борис Кагарлицки.

Партията започна да се обновява между 2003 и 2005 г. с масовото приемане на младежи, които впоследствие обаче бяха прогонени или принудени да напуснат, разказва Анатолий Баранов, бивш член на компартията, който поддържал уебсайта й. "След големите протести срещу социалните реформи на правителството през 2005 г., ръководството на партията си навлече неприятности и оттогава Кремъл държи комунистите в ръцете си", твърди Баранов, който напуснал партията след обвинения в шпионаж и неотроцкизъм.

Според Кагарлицки компартията е единствената, за която е изгоден новият избирателен закон, променил избирателната система от смесена на пропорционална. "Със същия процент като през 2003 г., те ще удвоят представителството си", прогнозира той.

НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ? Зубков с най-голям шанс... Близо една пета от руснаците смятат, че премиерът Виктор Зубков има най-големи шансове да стане следващият президент на Русия след изтичането на мандата на Владимир Путин. Това сочат резултатите от проучване, цитирано от Ройтерс. Според допитването на Общоруския център за проучване на общественото мнение 72 процента от руснаците предполагат, че Путин вече е взел решение кого да подкрепи, а според 26 процента това е Зубков. Едва 17 процента са на мнение, че вицепремиерът Сергей Иванов е изборът на Путин, а 16 процента предполагат, че това е другият вицепремиер на Руската федерация - Дмитрий Медведев. Трийсет и пет процента нямат представа кого би избрал руският президент. През септември Путин назначи малко известния тогава Зубков за премиер. Самият Путин, чийто втори мандат изтича през 2008 г., намекна, че има намерение да запази влиянието си в политиката. (Вестник "Монитор")


Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.