Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
21-11-2007

НЕ СЕ ПРОГНОЗИРА МАСОВО ИЗТИЧАНЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНИ БЪЛАРСКИ РАБОТНИЦИ КЪМ ФРАНЦИЯ

Светлозар Петров – управител на JobTiger: Специалисти в секторите строителство, хотелиерство и ресторантьорство се търсят навсякъде, включително в България и в Румъния.

Портал ЕВРОПА потърси мнението на експерта по повод огласения вчера списък с професиите, които българи могат да упражняват във Франция от месец декември. Париж търси родни специалисти в 150 професии от секторите строителство, хотелиерство и ресторантьорство, земеделие и риболов.  

Св. Петров
Управителят на специализираната компания JobTiger Светлозар Петров коментира, че френската страна търси специализирани работници, като за доста от обявените специалности се изисква средно специално образование или професионална гимназия.

Повечето позиции изискват умения и квалификация, които се изграждат на ниво фирма и такива специалисти са високо ценени и търсени. „Реалната икономика се занимава с производство, ето защо дефицитът е в квалифицираната работна ръка – в хората, които работят с ръцете си. С развитието на икономиката през последните две години, такива специалисти всъщност са дефицитни и в България”, коментира Петров.

По думите му упоменатите 150 професии са принципно проблемни откъм достатъчно работна ръка на целия европейски пазар.

Пълния списък на 150-те достъпни за българи професии във Франция можете да намерите ТУК.

Управителят на JobTiger каза още: „Не бих могъл да твърдя, че ще наблюдаваме масово „изтичане” на наши специалисти в тези области към Франция, след решението на властите там да отворят трудовия пазар за българи. От една страна заминаването зависи от познаването на езика, което е важен фактор. Малко или повече едно такова заминаване е авантюра. От друга страна който искаше да замине, вече е заминал: много българи започнаха да работят в европейски държави още преди присъединяването на България към ЕС – например в Испания, където вече има доста голяма българска общност. Във Франция също работят наши сънародници, но броят им е по-малък, понеже френският език у нас не се изучава кой знае колко много. Български работници има и в Холандия.”  

Светлозар Петров каза, че такива специалисти се търсят навсякъде, включително в съседни страни като Румъния, където има глад за специалисти. „Има отправени покани от Румъния към българи, специалисти в строителството и дървообработването”, посочи той.


JobTiger.bg e част от бизнес-групата JobTiger и представлява първи професионален уебсайт за подбор на персонал в България, предлагащ не само обяви за работа и по-добри кандидати, но и полезна информация за работодателите, система за онлайн оценка на кандидатури, база данни с автобиографии, професионално обучение, стажове и стипендии. Също така JobTiger.bg предлага иновативни, базирани на Интернет интегрирани решения за подбор на персонал. JobTiger се стреми да прилага комплексен подход към пазара на труда, наред с посредническата услуга между работодатели и търсещи работа. „Желаем да помогнем на всеки, какъвто и да е проблемът му. Съветваме и подпомагаме фирмите при писането на обявите, с които търсят персонал, както и за избора в търсенето на кандидати”, поясни управителят на компанията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: РАБОТА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ – ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ НА ПОРТАЛ ЕВРОПА



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.