Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
04-02-2008

ПЪРВИ РЕАКЦИИ НА ДОКЛАДА НА ЕК ЗА БЪЛГАРИЯ

 Премиер Станишев заяви, че страната ни е постигнала напредък по всички показатели на мониторинга. Министърът на правосъдието Миглена Тачева уточни, че докладът е положителен и реалистичен. Политологът Иван Кръстев каза, че "на този етап няма воля за борба с корупцията и организираната престъпност".

Според "Интернешънъл Херолд трибюн" България и Румъния не са не са положили достатъчно усилия, за да изпълнят своите ангажименти в прилагането на европейското законодателство. Вестник "Романия либера" отбелязва, че правителството в София е критикувано и заради това, че не е доставило на Брюксел всички необходими данни, съобщава БНР.

Министър-председателят Сергей Станишев смята, че междинният доклад на ЕК за напредъка на България в правосъдието е "чисто експертна оценка на процеса". "Съвсем естествено е и българското правителство не е очаквало в доклада да отпадне един или друг критерий. Ако питате мен и ако се следват стриктно критериите, първият е напълно изпълнен", каза премиерът, цитиран от агенция "Фокус".

Станишев допълни: "По най-тежките показатели - борбата с корупцията и с организираната престъпност, има отбелязан напредък, според експертите на ЕК, но все още се очакват убедителни резултати. Впрочем доколкото знам, част от информацията, предоставена от България за последните два месеца, не е имало техническо време да бъде отразена в оценките на експертите от ЕК, което според мен е проблем. Ако един доклад трябва да бъде изцяло обективен, трябва да се отразява цялата информация".

Той посочи сформирането на нов постоянно действащ Висш съдебен съвет, приемането на Закон за съдебната власт и създаването на инспекторат към него като много добри показатели за България. Премиерът обясни, че за 2008 г. има приет план за действие на правителството за по-добра комуникация с евроекспертите, "защото се получава едно недоразумение - приема се един план, след това пост фактум някои експерти казват, че трябва да бъде доработван".

Министърът на правосъдието Миглена Тачева твърди, че изводите от доклада на ЕК са добра оценка както за Министерство на правосъдието (МП), така и за работата на партньорите на МП от правните неправителствени организации и на членовете на Висшия съдебен съвет, съобщава пресцентърът на министерството. Според Тачева усилията трябва да се концентрират в преодоляването на проблемите в областите 4 и 6 в координация с МВР и Висшия съдебен съвет, като бъдат набелязани допълнителни мерки, за да се гарантира необратимостта на процесите.

Министър Тачева е насрочила специално заседание на ВСС на 7 февруари, на което ще внесе за обсъждане Междинния доклад на ЕК. По покана на министъра на правосъдието в обсъждането ще вземе участие и министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова.

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова също коментира междинния доклад на ЕК. "Не виждам никаква причина за налагане на предпазна клауза в областта на правосъдието. Хипотеза като предпазна клауза в областта на съдебната реформа и борбата с организираната престъпност не съществува в дневния ми ред".

Според дипломата никой в България няма интерес от дезинтеграция на правосъдието - нито хората от тази система, нито българските граждани, нито европейските институции. „Имаме закони, имаме институции, имаме план за действие. Конкретно за последните 12 месеца има повдигнати обвинения срещу 12 прокурори, срещу 7 депутати, започнало е наказателно производство срещу председател на съд, заведени са дела срещу висши администратори във фонд "Републиканска пътна инфраструктура" за подкуп, Сметната палата действа прозрачно и решително по ревизията на декларациите на лица от висшите ешелони на властта. Комуникацията с европейските ни партньори трябва да се активизира и да е посветена на всяко доказателство, че реформата в България е необратима", каза Гергана Грънчарова.

Меглена Кунева заяви, еврокомисар по защитата на потребителите, каза: "Аз давах оценката за докладите седем години. Сега смятам, че г-жа Грънчарова на това място се справя чудесно. Иначе като член на колежа на комисарите, затягането на дисциплината в ЕС е много важно на базата на договорите, които България ще ратифицира. Аз ще бъда безкомпромисна към спазването на законодателството за защита на потребителите, защото става дума за спазването на правата на европейските граждани".

"В България в момента на този етап няма воля за борба с корупцията и организираната престъпност и ние нямаме нужда от доклад на ЕК, за да го видим. Първите реакции на правителството показват, че то на този етап предпочита да не вижда проблема", каза анализаторът Иван Кръстев в ефира на БНР. Той коментира междинния доклад на ЕК за напредъка на страната ни в сферата на правосъдието и вътрешен ред след присъединяването към ЕС.

"В последните три месеца в България се случи революционна нова реалност в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност, така че това, което пише в доклада на ЕК, няма никакъв смисъл", каза политологът. От тази гледна точка не мисля, че от страна на правителството има каквато и да било готовност критичният тон на доклада да бъде чут, допълва в заключение той.

"Интернешънъл Хералд Трибюн" коментира, че "България и Румъния, които се присъединиха към ЕС минала година, не са положили достатъчно усилия, за да изпълнят своите ангажименти в прилагането на европейското законодателство и стандартите във вътрешната политика". "Двете страни ще продължават да бъдат заплашвани от санкции, ако не положат усилия за прилагането на европейските стандарти", заяви говорителят на ЕС Марк Грей. Евентуално налагане на предпазни клаузи на двете страни ще ги лиши от участие в европейското правосъдие и вътрешна политика, докато не изпълнят европейските изисквания.

Според румънския вестник "Романия либера" разликата в докладите на България и Румъния е, че борбата срещу организираната престъпност заема голяма част от доклада за България, но не фигурира като проблем в доклада за Румъния. Вестникът посочва, че правителството в София е критикувано и заради това, че не е доставило на Брюксел всички необходими данни, за да се изготви добра оценка на ситуацията в рамките на мониторинговия процес.

Портал ЕВРОПА ще продължи да следи мненията на български и международни политици и експерти по темата. Пълният текст на доклада може да прочетете тук.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.