Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
21-02-2008

КОМЕНТАРИ НА БЪЛГАРСКИ МИНИСТРИ ЗА УСВОЯВАНЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ

В дебатите по вота на недоверие в Народното събрание към кабинета на премиера Станишев той и други министри отговориха на критиките за ниската степен на усвояване на европейските фондове и проблемите с прозрачността и разпределението на средствата. Портал ЕВРОПА прави преглед на представените позиции по материали от електронните медии.

Премиерът Сергей Станишев заяви, че България е получила с 500 млн. лв. повече средства, отколкото е вноската й като член на ЕС. "Ние навлизаме в най-важния период, от гледна точка на усвояване на тези потенциални средства", каза премиерът, цитеиран от БНР. По думите му това не са само близо 7-те милиарда евро по оперативните програми, но и директните плащания за селскостопанските производители. Тази година в селското стопанство ще влязат близо 1 млрд. лв. европейски средства, посочи министър-председателят. Той призова, когато се говори за България по отношение на европейските средствата и тяхното усвояване, тя да се сравнява със страните от ЕС и с усвоените от най-развитите страни-членки средства. Премиерът припомни, че България е преминала успешно през първия етап - одобряване на стратегическите документи.

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров заяви, че се работи по усвояването на и последното евро по програма ИСПА, предаде агенция "Фокус". Той поясни, че са стартирали 12 процедури по програма ИСПА за изграждане на пречиствателни станции за отпадни води. Министърът увери, че по цялото Черноморие ще бъдат изградени такива пречиствателни станции.
"Аз защитавам интересите на България. Ние работим за страната и ще продължим да работим", подчерта Джевдет Чакъров.

Министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил каза, че изплатените средства от двата европейски фонда за гарантиране на земеделието и за развитие на селските райони са за над 430 млн. лева. До края на годината 1.5 млрд. лева ще бъдат изплатени от европейски пари, национално съфинансиране в сферата на земеделието и хранителните продукти. По думите на министъра програма САПАРД категорично е довела до модернизация, но все пак уточни, че в толкова голяма програма, няма как да няма и нарушения. Той обаче бе категоричен: „Няма спрени проекти в областта на фондовете за развитие на земеделието и развитие на селските райони".

"На 19 февруари еврокомисарят по земеделието Марион Фишер-Бойл подписа българската програма за развитие на селските райони. Първият транш по нея ще бъде 120 млн. евро. Ако има нарушения, европейски комисар ще подпише ли програмата", попита земеделският министър.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.