Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
07-03-2008

СЛЕД PHARE ИЛИ ФАРС – САПАРД ИЛИ ФАРС

Портал ЕВРОПА започва да припомня ключови факти по хронологията около средствата по програма САПАРД.

Този преглед започваме с днешна публикация в авторитетния австрийски вестник Die Presse, цитиран от „Дойче веле” и „Медиапул” – под заглавие „ЕС спира пари за България” изданието обобщава, че най-големият проблем е липсата на желание за сътрудничество от страна на българските власти, когато се разследват случаите на корупция. Публикацията преразказва забележките по Програма ФАР в писмото на шефа на ГД „Разширяване” на ЕК Майкъл Лий, чийто пълен текст Портал ЕВРОПА първи публикува още преди дни.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА:

За края на март е отложен процесът, в който бившия директор на ДФ „Земеделие” Асен Друмев е подсъдим за престъпления по служба – така реши Софийският районен съд заради нередовно призовани свидетели. „Разпитват Кабил в процеса срещу Друмев” бе заглавието на публикацията на Портал ЕВРОПА от 21 януари 2008 г. по темата.

На 5 юни 2007 г. писахме, че министърът на земеделието и горите Нихат Кабил ще бъде разпитан в Главна дирекция за борба с организираната престъпност /ГДБОП/ във връзка с източването на Агенция САПАРД. "Ще помогна и го обявих още при повдигането на обвинението, но защо трябваше да научавам за това от медиите?!", заяви тогава пред "24 часа" земеделският министър.

Месец по-рано, на 11 май 2007 г., „Медиапул”, цитиран от Портал ЕВРОПА съобщи, че според доклад за дейността на Съвета за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейската общност (АФКОС), най-много са констатираните през 2006 г. злоупотреби със средства по САПАРД: 18 млн. лева. Общо 29 нередности по предприсъединителните програми за миналата година е докладвала България пред Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ). Една от нередностите е по програма ИСПА, 10 - по ФАР, 18 - по САПАРД. Подробности за фирми и лица, които неправомерно са ползвали средства от предприсъединителните програми, не са посочени в съобщението на правителството, цитирано от „Медиапул”.

На 14 февруари миналата година също така гръмна скандалът с бизнесмена-спонсор на Георги Първанов, Людмил Стойков, който бе сред задържаните за източване на седем и половина милиона евро по САПАРД. Людмил Стойков е активен участник в кампанията за преизбиране на Георги Първанов като президент. Тогава "Медиапул" писа, че Людмил Стойков е тясно свързан с БСП, според неофициални източници е финансирал кампании на соцдепутати. Според същите източници брат му за кратко е бил шеф на пернишката митница в края на управлението на Жан Виденов.

Ето още избрани тематични публикации:



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.