Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
10-03-2008

ЮЛИАНА НИКОЛОВА: "ТРЯБВА МНОГО СИЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ ЗА ХАРЧЕНЕ НА ПУБЛИЧНИТЕ ПАРИ СЪОБРАЗНО ПРАВИЛАТА"

Директорът на Европейския институт Юлиана Николова предупреждава в интервю за Агенция "Фокус" от неделя вечер, че средствата по структурните фондове също са застрашени от спиране.

"Оперативните програми се управляват от същите министерства, програмата за развитие на селските райони се управлява от Фонд “Земеделие” отново – така че органите, които отговарят за доброто управление, са едни и същи. “Застрашени” е точно казано" - казва Николова и допълва: "Като че ли това, което куца по ФАР, куца и по структурните фондове. След 1 януари 2007 г. процедурите са по българския закон за обществените поръчки – т.е. не е виновна процедурата, виновни сме си самите ние. Оказа се, че не можем да прилагаме правилно в защита на обществения интерес собствените си закони."

Пред репортер на "Фокус" г-жа Николова коментира още: "Аз смятам, че колкото и да са обезценени думите – трябва да има много силна политическа воля, обществените пари – български и европейски, да се харчат по правилата, да се харчат без някой да иска да ги присвои, а в името на обществена полза – но за това трябва да има наистина политическа воля. Това са болезнени решения и реформи."

Междувременно в авторска статия, поместена в днешния брой на вестник "Труд", директорът на Европейския институт Юлиана Николова посочва, че още в края на 2006 г. Сметната палата е констатирала в свой доклад редица слабости в работата на Дирекция "Централно звено за финансиране и договаряне" в Министерството на финансите, на което сега парите по ФАР са спрени. А тази дирекция е най-рано създаденото, най-дълго обучаваното звено за управление на пари на ЕС в българската администрация, пояснява г-жа Николова. По думите й тези слабости е трябвало да бъдат отстранени още преди дирекцията да получи акредитация. "Но част от тях ни сочи и сега Майкъл Лий", пише директорът на Европейския институт и продължава в "Труд": "Още в края на 2006 г. Сметната палата установи, че основната част от договарянето е осъществявано в края на договорения период, т.е. последния възможен преди загубване на парите. И въпреки уж взетите мерки, тенденцията за договаряне в последния момент се запазва. Оказва се, че това е основна слабост на всички изпълнителни агенции, договарящи парите от ЕС. Тази е и причината да не бъдат усвоени 29 милиона евро по САПАРД за 2007 г. и сега да се постави под въпрос финансирането по една от мерките на програмата за 2008 г."

По-нататък в своя коментар, поместен в "Труд", Юлиана Николова се спира на констатацията в писмото на генералния директор на ГД "Разширяване" на ЕК Майкъл Лий, че в България има ненавременна и неадекватна реакция при констатирани нередности. Механизмът у нас не действа ефикасно, такъв механизъм отсъства и при харченето на българските публични средства, посочва Николова. "Ако проектираме откритите от ЕК нередности върху разходването на нашите, български, финансови средства, дали не би трябвало да сме многократно по-обезпокоени?" - пита тя.


Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.