Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
10-03-2008

ЗЮДДОЙЧЕ ЦАЙТУНГ: СОФИЙСКИ ГРЕХОВЕ

Материал на Дойче веле. Вестник "Зюддойче Цайтунг" публикува статия под заглавие "Софийски грехове". Тя е на тема злоупотребите с европейски фондове в България.

Президентът Първанов сбърчи разтревожено чело и заяви, че става дума за сигнали, които будят силно безпокойство. А българският вестник "Сега" написа в заглавие без всякакви заобикалки: "Брюксел хвана София в измама". И наистина в рамките на само два месеца Европейската комисия спря плащанията за българското правителство заради сигнали за измама и корупция при предишни траншове на финансова помощ. Като цяло става дума за няколко стотин милиона евро и за загубата на доверие от страна на партньорите в ЕС, както критично отбеляза президентът по адрес на правителството.

Влизането на България в ЕС на първи януари 2007-ма година беше оспорвано от други страни-членки заради корупцията и мизерното състояние на правосъдието. Брюксел предупреждаваше многократно България и съседната й Румъния за това, че трябва да работи по-активно за отстраняване на недостатъците. Едва преди шест седмици Европейската комисия заяви, че институциите в София все още действат прекалено мудно срещу корупцията по висшите етажи на властта и срещу организираната престъпност.

Следващият доклад на Брюксел е насрочен за юни и тогава би могло да се вземе решение за санкции. Още от сега обаче има случаи, в които контрольорите в Брюксел нямат намерение да демонстрират търпение и вече изпратиха забранителни писма. Така например шефът на дирекцията за селско стопанство Жан Люк Демарти съобщи на българския финансов министър Орешарски, че спира определени плащания по програмата САПАРД. По данни на българското министерство на земеделието това засяга около 50 проекта, по които трябваше да се получат 140 милиона евро помощ. Тези пари няма да бъдат отпуснати на България дотогава, докато не се изясни случай на злоупотреба от 2006-та година, който беше разкрит от европейската служба за борба срещу измамите ОЛАФ заедно с български следователи.

Наскоро Майкъл Лий шеф на дирекцията за разширяване спря временно 50 милиона евро, които България трябваше да получи по програма ФАР. В специално писмо Лий изброи 25 недостатъка. Според българския премиер Сергей Станишев обаче в случая става дума не за корупция, а за грешки и трудности в администрацията. Ако те не бъдат премахнати своевременно, под заплаха ще бъдат поставени 280 милиона евро финансова помощ.

В друг трети случай става дума директно за корупция. Двама висши български чиновници, които управляват фонд с парите по програма ИСПА бяха хванати на място с подкуп за строеж на аутобан. Брюксел спря засега и парите по ИСПА.

Освен това европейските контрольори са решили да се занимаят и с българските грехове в екологията. Металургичният комбинат Кремиковци нарушава европейските еконорми и съответното министерство не предприема нищо срещу това. Сега Брюксел се захваща и с този случай, отбелязва Зюддойче Цайтунг.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.