Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
10-03-2008

ФИЛМЪТ НА ВВС ЗА МОГИЛИНО - ЧАСТ ОТ АНТИБЪЛГАРСКА КАМПАНИЯ

По време на дискусия в неделя - "За децата на България - открито и ангажирано" - президентът Георги Първанов заяви, цитиран от Mediapool: „Мен дълбоко ме смути онзи филм, който не е направен с любов към България, който е част, щрих от антибългарска кампания, която не знам кой и с какви цели е провокирал". Изказването на президента бе по повод филма на Кейт Блюит от ВВС "Изоставените деца на България".

"В този филм има неща, които ние си ги знаем не по- зле", коментира президентът и даде за пример репликата на една от жените за целите в работата й - "да го подсушиш, да го облечеш, да го нахраниш". Това не е достатъчно амбициозно за модерна европейска държава, каквато трябва да бъдем, отбеляза Първанов по време на проведената тази неделя в Русе дискусия, част от инициативата на президента "Българските дебати".

Той настоя парламентът да вземе мерки, които да ограничат до минимум практиката за изоставяне на деца, тъй като над 90% от децата в домовете не са сираци. През шест месеца биологичните родители подновяват правата си, което пречи на осиновяването на децата и блокира възможността детето да получи своя нов шанс.

Според президента стратегията за закрила на децата е добра, но в нея
липсват конкретни мерки с отговорници. Той ще създаде работна група за уточняване на 10 - 15 точки за конкретни действия. До средата на юни предстои нова, но по-тясна среща на същата тема, на която да се отчете свършеното и какво предстои до края на 2008 г.

Първанов посочи, че липсва координация поради многото административни структури в това направление, че няма мултифункционални екипи към домовете, съществуват финансови проблеми в тях, и че не е започнало ползването на оперативните програми. Той предложи да се създаде клуб "Приятели", в който българският бизнес и социалните общности, свързани с проблемите на домовете, да работят заедно.

Днес на пресконференция премиерът Станишев пък отговори на въпрос за филма на ВВС: "До голяма степен споделям загрижеността на президента за грижите за децата, особено децата без родители и с увреждания. Правителството както през последните месеци направи немалко за коригиране на съществуващите проблеми, трябва да се направи още повече, за да не остане усещане в обществото, че тези деца са изоставени и не се полагат достатъчно грижи за тях".

Станишев заяви за агенция „Фокус", че споделя мнението на президента, че филмът на ВВС е крайно тенденциозен и изкривява цялостната картина по отношение на грижите за децата.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.