Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
12-05-2008

БРЮКСЕЛ СЛАГА БЪЛГАРИЯ ПОД КАРАНТИНА НА 16 ЮНИ

Материал на вестник "Сега". Държавата получи ултиматум, че ще загуби правото да управлява европейски пари. България получи последна отсрочка до 16 юни да докаже, че не злоупотребява с фондове по предприсъединителната програма ФАР. След това ще бъде призната за негодна да се разпорежда с полагаемите й се от ЕС пари.                                                                                                                                                                  

Компромисът е направен в последния момент заради новоназначената вицепремиерка по еврофондовете Меглена Плугчиева, която миналата седмица бе в Брюксел да убеждава комисари и служители в Комисията на ЕС, че държавата има воля да се поправи.

Строгото предупреждение се съдържа във второ писмо на генералния директор на Главна дирекция "Разширяване" в Комисията на ЕС Майкъл Лий, който на 28 февруари спря частично финансирането на България по ФАР. Полученото точно в навечерието на Деня на Европа (9 май) ново писмо, с което "Сега" разполага, казва, че страната ни ще бъде изключена от Разширената децентрализирана система за изпълнение (ЕДИС).

Това означава, че тя ще престане да бъде пълноправен член на ЕС в сферата на финансите и ще се върне към положението си в предприсъединителния период. Тогава Брюксел пряко контролираше отпускането и управлението на фондовете за нея.

Писмото е адресирано до националния ръководител по предприсъединителните програми Димитър Ивановски, който е заместник -министър на финансите. То изразява недоволство от него, че в отговора си от 31 март 2008 г. (последния ден на крайния срок) не е дал задоволително обяснение по част от 25-те забележки в първото писмо на Майкъл Лий. Затова "Комисията ще продължи прекратяването на плащанията към двете изпълнителни агенции (по програма ФАР в България)", пише британецът, чийто тон е още по-остър, отколкото първия път. Той заплашва, че двете агенции, които се намират към финансовото и регионалното министерство, ще загубят ролята си на разпоредители с европейски пари.

Майкъл Лий прилага към новото си писмо (както и първия път) анекс с посочени поправителни мерки, за които да му се докладва до 16 юни. Те включват и неизпълнените задачи от първите 25 мерки. Между тях е искането да се разкрие конфликтът на интереси във Фонд "Републиканска пътна инфраструктура", където бе засечено уреждане на търгове по братска линия за 120 млн. лв. Настоява се да се извърши проверка и за конфликт на интереси на целия административен състав, имал достъп до разпределението на европейски пари.

Особено остро е недоволството на Майкъл Лий от отговорите на МРРБ. Той уличава ведомството на Асен Гагаузов в две лъжи, за да му покаже, че опитите му да прикрива злоупотреби са напразни. Едната е, че не е имало случаи на продължаване на срока на проектите по време на търговете за тяхното изпълнение, а точно такъв е примерът с проекта за развитие на индустриалните зони. Втората лъжа е, че не са извършвани окончателни плащания преди приключването на проектите, но случаят с рехабилитацията на пътя Симитли - Разлог опровергава твърдението.

За да няма повече оправдания на българското правителство с "грешки в комуникацията", Майкъл Лий посочва в края на писмото си, че "трябва да се насърчава по-откритата комуникация, за да се подобри прозрачността и да се намали пространството за недоразумения".



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.