Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
13-05-2008

ОРЕШАРСКИ И ГАГАУЗОВ РАЗЛЮТИЛИ БРЮКСЕЛ

Материал на вестник "Сега". Брюксел заподозря финансовия министър Пламен Орешарски и колегата му от регионалното ведомство Асен Гагаузов, че не желаят да се разделят с подчинените си, главни виновници за критиките на ЕК.                                                                                                                                                        

Финансовият министър Пламен Орешарски и регионалният Асен Гагаузов са виновни Брюксел да се разлюти дотолкова, че да даде на България ултиматум до 16 юни да се поправи или да престане да се разпорежда с европейски пари. Високопоставен източник в администрацията, която поддържа кореспонденция с Европейската комисия, разтълкува пред "Сега" какво е било главното искане в писмото на шефа на Главна дирекция "Разширяване" Майкъл Лий от 8 май.

В първото си писмо от 28 февруари, с което замрази част от парите по програма ФАР, британецът настояваше до 31 март да бъдат уволнени началниците на изпълнителните агенции по ФАР в двете министерства и да му бъдат съобщени имената на подходящи техни заместници. Шефът на централното звено за финансиране и договаряне Любомир Тушанов обаче отказа да си тръгне, а Орешарски - да го уволни като директор на звеното.

Шефът на изпълнителната дирекция в регионалното министерство Димчо Михалевски, който е зам.-министър, подаде оставка на 1 април, но Гагаузов не назначи на негово място заместник и фактически той продължава да ръководи. Нов титуляр няма, тъй като Брюксел не приема предложените две кандидатури - на зам.-министърката от квотата на ДПС Искра Копарова и на съветничката на Гагаузов Валентина Гайдарова.

Така под чадърите на двамата министри набедените от Брюксел за главни виновници за лошото управление на европарите останаха недосегаеми. Гневът на Майкъл Лий е стигнал до това, че той направо поиска в анекса към писмото си от 8 май националният координатор Димитър Ивановски сам да предприеме дисциплинарни мерки през главата на министъра си. За целта го съветва да поиска промяна на вътрешните процедури в България, за да е отговорен за действията си само пред ЕК.

Няколко часа след заканата си пред Нова ТВ да започне с кадровите промени вицепремиерът Меглена Плугчиева получи оставката на Любомир Тушанов. Плугчиева обясни вчера, че още от тази седмица започва със спешни кадрови промени, за да могат да се вземат кардинални решения за пред ЕК. Срокът, в който можем да докажем пред Брюксел, че могат да ни имат доверие, е много кратък, призна Плугчиева.

Портал ЕВРОПА ви представи писмото на Майкъл Лий тук.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.