Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
17-05-2008

ЕВРОПА ПОТВЪРДИ ЗА ОПАСНОСТ ОТ ИЗОЛАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ

Материал на вестник "Дневник". България наистина е получила предупреждения за политически и финансови санкции, включително заплаха да загуби правото си на глас (чл. 7 от Договора от Ница) и замразяване на 11-те млрд. евро, които трябва да получи от Европейския съюз до 2013 г. Това съобщи Елмар Брок, шеф на комисията по външна политика в Европарламента. Той потвърди информацията за заплахата да се приложи чл. 7.                  

Брок допълни, че това предупреждение се отправя от някои страни-членки, включително от германското правителство, и не е случайно, че именно Меглена Плугчиева (бивш посланик в Германия - бел. ред.) е назначена за вицепремиер по еврофондовете, "тъй като има политически и финансови инструменти, с които страните-членки предупреждават България и това са дискусии на политическо ниво".

Само преди три дни вицепремиерът Ивайло Калфин отхвърли възможността към България да се приложи чл. 7, който по думите му е задействан само веднъж в историята на ЕС по отношение на Австрия, след като партията на националиста Йорг Хайдер влезе в управлението на страната.

В опит да се избегнат крайните мерки в петък новоназначеният вицепремиер за контрол на еврофондовете Меглена Плугчиева представи набор от мерки и конкретни действия, с които да се избегне този сценарий. До момента са назначени единствено заместници на освободения програмен ръководител в МРРБ Димчо Михалевски и ръководителя на Централното звено за финансиране и договаряне към Министерството на финансите Любомир Тушанов. Тяхната работа беше сред основните причини за критичните писма на директора по разширяването в Европейската комисия Майкъл Лий.

Заместници на Михалевски и Тушанов са съответно настоящият заместник регионален министър Савин Ковачев и Иванина Белева. Ковачев беше определен от Меглена Плугчиева като отличен специалист, а Белева като компетентна и консенсусна фигура с голям опит.

Заместник-министърът на финансите Димитър Ивановски призна и че една от най-големите слабости в системата е Законът за възлагане на обществени поръчки. Затова до 20 май работна група, оглавявана от другия заместник-министър на финансите Атанас Кънчев, ще трябва да представи конкретни предложения за промени. Над тях работят представители на различни министерства, Сметната палата и неправителствени организации.

Друга мярка, предприета до момента, е разделянето на функциите по усвояване на еврофондове в Министерството на икономиката и енергетиката. Досега те се изпълняваха от Нина Радева (от квотата на НДСВ), която отговаряше както за Оперативна програма "Конкурентоспособност", така и за предприсъединителните програми ФАР и ИСПА. Сега ОП "Конкурентоспособност" минава под личния надзор на икономическия министър Петър Димитров (от квотата на БСП).

До 23 май трябва да бъдат направени предложения за структурни и персонални промени в Агенция "Пътища" и във фонд "Републиканска пътна инфраструктура", а управителните органи по програма ИСПА се намаляват от четири на два, като остават тези в Министерството на транспорта и в Министерството на околната среда и водите.

Портал Европа публикува писмото на Майкъл Лий на български език тук.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.