Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
10-07-2008

Eврофондовете: все по-мрачни новини

Коментар на директора на Европейския институт Юлиана Николова, публикуван във вестник "Дневник".

Положението с парите от европейските фондове в България започна напоследък да напомня твърде много ситуацията на петролните пазари - всяка новина засенчва предишната по негативизъм - пише Николова и допълва: с риск да повторя известни и втръснали на всички клишета, ще кажа, че излизането от "петролната ситуация" е в наши ръце и ключът е много прост - става дума за спазването на правилата. Но спазване на всяка цена и без никакви изключения, дори продиктувани от най-добри намерения.

Като пример Юлиана Николова посочва новината, че германското дружество за техническо сътрудничество (GTZ), което подпомага България от 1992 г., ще изпрати двамата германски съветници, единият от които ще работи към вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева, а вторият - във фонд "Републиканска пътна инфраструктура", след като бъде преструктуриран в агенция към МС.

Директорът на Европейския институт отбелязва, че от тази новина възникват няколко въпроса по правилата: кой плаща на съветниците? Защото консултантските услуги са скъпи. Ако плаща българският бюджет, не трябваше ли да има процедура за набиране на тези съветници? Ако плаща GTZ, не влизаме ли в конфликт на интереси, тъй като дружеството е участвало в усвояването на доста пари по предприсъединителните инструменти и, предполага се, има амбиция да участва в процедурите по структурните и земеделските фондове? Ако пък плаща пряко германското правителство, защо е избрано точно то, а не е била примерно поискана помощта на всички 26 страни и съответно избрана най-добрата оферта?

В коментара си Юлиана Николова препоръчва Държавната агенция "Земеделие", действаща като агенция САПАРД, да направи три неща. Първо, да уведоми всички коректни бенефициенти за спирането на парите. Второ, да поиска те да представят отчет за всички направени фактически разходи към датата на решението за това спиране. И трето, да покрие тези разходи. Така ще се минимизират щетите за изрядните и добросъвестните - имайки предвид, че програма САПАРД официално приключва на 30 ноември, пък и бенефициентите много по-малко от държавата разчитат на удължаване на програмата. Друг е въпросът, че разходите ще бъдат платени от други съвестни данъкоплатци чрез националния бюджет и че постигнатите резултати ще са много по-ниски от очакваните при пълно финансиране.

Пълния текст на коментара вижте ТУК - на страниците на "Дневник", придружен с илюстрация на карикатуриста Иван Кутузов.


Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.