Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
23-07-2008

След докладите: международните реакции

Представяме ви международните коментари след обнародването на докладите на ЕК за напредъка на България по реформите в правосъдието и борбата с корупцията за усвояването на еврофондовете. В обобщен вид ви предлагаме мненията на членове на ЕП, европейски медии, икономисти и експерти.
Следете рубриката ни "Докладиада" за всички подробности от подготовката до окончателния текст на критичните доклади за България ТУК. Проследете вътрешнополитическите реакции ТУК.
Германският канцлер Ангела Меркел е обезпокоена заради високата корупция в България и Румъния, предаде БТА. "Докладите за Румъния и България наистина не могат да ни задоволят. Бих си пожелала следващия път докладите да са по-добри", добави германският канцлер.
Джоузеф Дол, председател на групата на ЕНД-ЕД в Европейския парламент, определи доклада на Европейската комисия като изключително тревожен, както за България, така и за всички държави-членки на ЕС. "Комисията не установи реален напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията 18 месеца след присъединяването на Българи към ЕС. Тази липса на напредък очевидно намалява надеждите на България за членство в Шенген и еврозоната", подчерта той в официално изявление. По-рано вицепремиерът Калфин обвини ЕНП, че подпомага изтичането на информация от проектодокладите, съвместно с българската опозиция, "която била политически инструмент". Повече по темата прочетете ТУК.

"Българското правителство ....напълно се провали в опита си да разплете мрежата от конфликти на интереси и да докаже пред останалата част от Европа, че има сериозни намерения да установи действително върховенство на закона в България", заяви Дол. Той предупреди, че неспособността на българската администрация да усвои ефективно финансовата и експертна помощ ще накърнят чуждите инвестиции в България и ще предизвикат недоверие в останалите европейски правителства.

Ръководителят на българската делегация в групата на ЕНП-ЕД, Румяна Желева, също изрази силното си безпокойство относно публикуването на доклада на Комисията. Тя подчерта, че тревожното разследване на OLAF относно усвояването на еврофондовете в България, е причина ЕК да изготви отделен доклад за управлението на структурните фондове у нас", заяви тя.

Консерваторът от ЕНП-ЕД Елмар Брок допълни: "Блокирането на европейските фондове за България е правилното решение, което е закъсняло. Това е единственият начин да осигурим доверие в процеса на разширяването". Брок подчерта, че вицепремиерът Меглена Плугчиева не е в състояние да реши проблемите за краткото време, през което е на този пост.

"Наблюдавам развитието в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност и на Правосъдието и вътрешните работи в България и Румъния с голямо безпокойство. Ситуацията в двете страни се влоши вместо да се подобри след присъединяването им към ЕС, но все пак има различия между тях. Бих искал да призова Комисията да активира предпазните клаузи, предвидени в присъединителните договори, при първа възможност."

Евродепутатът Душана Здравкова /ЕНП-ЕД-ГЕРБ/ заяви пред Dnes.bg , че след "тези доклади България не излиза наказана, засрамена и оплюта, но българските управляващи би трябвало да се чувстват по този начин". Тя обясни, че и у европейските ни партньори, и у нас има чувство на срив в доверието към България, но "никой няма намерение да изхвърля България от ЕС", допълни тя.

Българският евродепутат Кристиан Вигенин /ПЕС-БСП/ коментира: "Тонът на доклада на Европейската комисия е точно такъв, какъвто се очакваше, друг е въпросът, че в България се насаждаха мненията, че се очаква един убийствен и унищожителен доклад". Според него временно спрените средства по ФАР могат да бъдат спасени, "при усилия от страна на правителството", каза той, цитиран от агенция "Фокус".

"С този доклад Комисията посочва грешките в една конкретна сфера. Това не е доклад за цялостното развитие на България, в което можем да видим много положителни елементи", коментира Вигенин. Според него страната няма нужда от падане на правителството. "Ако българското правителство си затваряше очите и се правеше, че нищо не се случва и не предприема действия, аз също бих подкрепил свалянето на правителството", твърди той.

Информационни агенции и преса

ДПА отбелязва, че за първи път Европейският съюз спира финансовата си помощ за някой от собствените си членове. "Спрени са средствата за мащабни инфраструктурни проекти в страната- Съобщаването на решението на ЕК се случва в момента, в който в страната бе внесен шести вот на недоверие към кабинета Станишев", допълва агенцията, цитирана от news.bg. Според Брюксел предприетите мерки в София срещу корупцията и организираната престъпност са повече от закъснели.

Агенция Ройтерс коментира, че въпреки критиките си, ЕК е смекчила тона си спрямо България, като не е обвързала проблемите с корупцията и усвояването на фондовете в влизането на страната ни в еврозоната и Шенгенската зона.

"Европейският съюз не е доволен от новия си член България. Заради корупция и криминални сделки Европейската комисия ще прекъсне финансовите помощи за страната. Така България губи стотици милиони евро. Това е засега безпрецедентен процес. С това страната най-вероятно ще има проблеми с осъществяването на големи инфраструктурни проекти", пише немското електронно издание „Ди Велт".

"Трансперънси интернешънъл" изрази дълбокото си безпокойство от корупцията на високо равнище и организираната престъпност в България и подкрепя решението на Европейската комисия за замразяване на помощите в размер на стотици милиони евро за страната, се посочва в съобщение, публикувано на уебсайта на организацията. Докладите на ЕК за България и Румъния са много критични, въпреки че само България ще бъде финансово наказание. В тази връзка Румъния се нуждае от спешни мерки за борба с корупцията.

Можете да се запознаете с текстовете на окончателните доклади на ЕК- юли 2008 ТУК.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.