Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
23-07-2008

След докладите: българските реакции

Как българските политици и институции възприемат критиките на Брюксел за справянето с реформите в правосъдието и злоупотребите с еврофондовете, четете тук.

Следете рубриката ни "Докладиада" за всички подробности от подготовката до окончателния текст на критичните доклади за България ТУК. Проследете външнополитическите реакции ТУК.

Президентът Георги Първанов заяви в официална позиция, че в официалните доклади "има немалко критични оценки, които трябва обективно да прочетем и осмислим". "Веднага искам да отбележа, че те не бива да водят до отрицание и негативизъм, до пренебрегване и подценяване на извършеното от българските институции и българското общество като цяло. България върви по своя европейски път и оценките на ЕК за постигнатия напредък и за наличието на политическа воля трябва да ни окуражават за бързи и енергични действия". Повече по темата прочетете ТУК.

"Сега е необходимо законодателната, изпълнителната и съдебната власт цялостно да преосмислят своите досегашни действия и да предприемат конкретни мерки за справяне със слабостите. Време е, наред с приемането на законите, да поставим акцент върху тяхното активно и безкомпромисно прилагане", поясни президентът.

Премиерът Сергей Станишев изрази съжаление за отнемането на акредитациите на две агенции, работещи по европейски програми от страна на Европейската комисия. Очаквам от всички институции да се мобилизират; ние сме страна, която все още се учи - каза още той. Подробна информация по темата прочетете ТУК.

Вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин заяви на брифинг в София: "Ние работихме непрекъснато в сътрудничество с ЕК. Нашата цел бе да се представи обективната картина за България". По думите му в доклада на ЕК по правосъдието и вътрешните работи, се отчита много ясно това, което е направено и това, което предстои да бъде направено.

Калфин заяви, че "опозицията си написа вота на основата на нещо, което не беше виждала". "Всичко това, което се чуваше в последните дни, че България не може да влезе в Шенген и пр., просто не е вярно", поясни той.

Министър Гергана Грънчарова ще предложи неправителственият сектор да направи оценка на засегнатите теми в доклада на Европейската комисия.

"Оттеглянето на акредитацията на агенциите не засяга инструментите по програма ФАР - Шенген, Европейско икономическо партньорство и ОП „Техническа помощ", заяви вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева. Инструментът Шенген е на стойност 161 млн. евро, Европейско икономическо партньорство е на стойност 21,5 млн. евро, а ОП „Техническа помощ" - 56,8 млн. лв.

Плугчиева има два варианта на действие по отношение на акредитацията на програма ФАР. Единият е да се положат усилия да се довършат започнатите мерки и да се иска да бъде възстановена акредитацията. Вторият вариант е да се пренасочат проектите към действащите агенции по ФАР в МТСП и МИЕ.

По отношение на програма ИСПА Плугчиева обясни, че е наложена санкция, тъй като на 30 юни е изтекъл срокът за изпълнение на препоръките на ЕК.  Планът за действие вече е готов и че утре ще бъде представен в Брюксел. Ако бъде одобрен, както се очаквало да се случи, то първата стъпка на правителството ще е да се осъществяват плащания от национални средства и след това да бъде вдигната забраната върху всички мерки.

Министърът на правосъдието Миглена Тачева каза, че "докладът на ЕК е обективен, оценява напредъка и посочва недостатъците". Тя посочи конкретните стъпки, предприети от правосъдното министерство в посока на изпълнение на европейските препоръки.

"Ние поемаме своята част от отговорността за неуспешното, неадекватното до този момент, неубедително противодействие на корупцията и борба с организираната престъпност, но ние сме само част от общите усилия и своята отговорност трябва да понесат всички", заяви главният прокурор Борис Велчев в специално интервю за Дарик радио. Той поясни, че трябва да се създаде нов механизъм на взаимодействие с останалите органи и не като празна приказка, а като реални действия, които до броени месеци да дадат видими резултати.

Главният прокурор посочи, че вече е постигнато съгласие с министъра на вътрешните работи Михаил Миков и директора на ДАНС Петко Сертов за създаването на секретно звено „Антимафия" към прокуратурата.

Анелия Мингова, член на постоянно действащия нов Висш съдебен съвет (ВСС), заяви, че Висшият съдебен съвет е орган, който не бяга от отговорност за съдебната реформа. Депутатът посочи, че предстои финалът на конкурса за назначаване на служители. В резултат на проверките на Инспектората към ВСС има 5 случая на потърсена дисциплинарна отговорност.

Според председателя на ВАС Константин Пенчев посочи, че докладът е обективен. "Не е важно дали ние сме съгласни с всяка буква и изречение от него. Във връзка с критиката за разширяващата се корупция на местно ниво, тя рефлектира и върху административния съд, защото той бори корупцията по ниските етажи на властта, не по високите". "Очевидно ЕК констатира, че са направени положителни промени. Не може да се каже, че този доклад е равностоен на доклада отпреди 6 месеца", подчерта председателят на ВАС.

Младен Червеняков, депутат от Коалиция за България: "Докладът на Европейската комисия по механизма за оценка и сътрудничество е твърде лаконичен за разлика от предходните два. Никой не може да бъде доволен от оценката за съществуващите сериозни трудности и в съдебната реформа, и в борбата с корупцията. Изводът на Европейската комисия обаче е, че добри резултати в тази област не могат да се постигнат, нито бързо, нито лесно" .

Юнал Лютфи, заместник-председател на ДПС: "Докладът на ЕК е до голяма степен обективен и отговаря на реалността в България. Нищо няма да спечелим, ако решим да го оспорваме или да правим контестации срещу него".

Олимпи Кътев, НДСВ: "Докладът е критичен, но е справедлив. Всеки, който тръгне да го оспорва, ще си набере много повече грижи. Трябва да спазваме това, което ЕС и Брюксел ни казват".

Лидерът на СДС Пламен Юруков заяви, че докладът на ЕК е обективен. "Това, което всеки български гражданин забелязва - лошото управление, непрозрачното харчене на бюджет, това, че нямаме точни процедури, много системни точки, в които има конфликт на интереси - това нещо в доклада за европарите ни го казват от Брюксел", посочи той.

Юруков призова отново към оставка на кабинета. "Целият кабинет трябва да си подаде оставката. Човек, който не върши някаква работа, където и да е, или фалира, или го уволняват. Само в управлението на държавата може да си изкара мандата. Така че не случайно днес бе внесен вотът на недоверие", заяви депутатът.

"Цялото правителство трябва да подаде оставка", каза депутатът от ОДС и заместник-председател на НС Надежда Михайлова. Според нея отнемането на акредитацията на двете агенции е само формален акт.

"По същество това спиране е резултата от сериозен анализ на несправянето с корупцията, конфликта на интереси и целия кръг на роднински и братски връзки. Цялото правителство трябва да понесе отговорност. Трите партии, които го поддържат, носят солидарна вина", казва депутатът, цитирана от news.bg.

По повод искането за оставка на финансовия министър Пламен Орешарски Надежда Михайлова зададе въпроса:"Не е ли това присъда за цялото правителство?!". Според нея изводите в доклада на Европейската комисия са много сериозна присъда и тя показва парализирането на администрацията и кризата в политическото доверие към страната като цяло.

Председателят на ДСБ Иван Костов коментира, че очакванията, че ще има омекване на доклада на Европейската комисия, не са се сбъднали. "Най-много ме тревожи начинът, по който управляващите реагират - по абсурден начин. Те една ли не поставят под въпрос докладите и доказателствата, влиза се в ожесточен спор с Европейската комисия", каза още лидерът на ДСБ. Единственият изход е оставката на правителство, каза Костов.

"За нас генералният извод от доклада е, че в България поради лошото управление, което се провежда, 18 месеца след пълноправното членство в ЕС българските граждани не можаха да станат граждани на ЕС", заяви Николай Свинаров, председател на БНД, цитиран от агенция "Фокус".

Отношенията между отделните части в съдебната система са в плачевно състояние, каза Борислав Ралчев. Атанас Щерев обобщи: „При това положение единственият изход е оставка на правителството. Още преди да се състои вота на недоверие. Това е моралното и достойното поведение".

"Атака" също настоява за оставка на кабинета "Станишев".

Бившият министър на вътрешните работи Румен Петков, прогнозира, че критиките на ЕК няма да доведат до предсрочни парламентарни избори и персонални промени в правителството. "Такива промени са необосновани, неаргументирани и неподкрепени", каза той, цитиран от БГНЕС.

"Трябва да си дадем сметка, че авторите на част от негативните оценки и впечатления, които се създават за страната са тук в България, тъй като българите имаме изключителната "дарба" да създаваме невярна и нерядко черна представа за самите себе си, допълни Петков.

 



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.