Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
26-07-2008

"Опааа...к" - Материал във вестник "Капитал" за Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК)

Публикация за ОПАК и конфликта на интереси е поместена в днешния брой на влиятелния седмичник "Капитал", в която се разказва, че близки до властта неправителствени организации ще вземат 4.5 млн. лв. по тази оперативна програма.

Авторът Росен Босев предупреждава, че ако управляващите не искат ОПАК да последва пътя на спрените фондове, те трябва да изгонят всякакви съмнения, че средствата се отпускат безкононтролно и отиват при погрешните хора. Източници на "Капитал" от Европейската комисия коментираха, че вече са получили десетки сигнали за нарушения в програмата.

"Капитал" припомня, че в средата на годината ЕК ще извърши оценка на съответствието на използваните от България системи за управление и контрол относно разходите по Европейския социален фонд.
 
Още по темата: Спрени ли са вече пари и по ОП "Транспорт"? Вижте публикация на вестник "Сега"!

На фона на блокираните ФАР, ИСПА и САПАРД, програмата ОПАК е гордостта на управляващите, пише авторът, но допълва, че "...зад добре звучащата и вдъхваща доверие кампания обаче прозират редица проекти, които повдигат сериозни въпроси дали програмата не е опорочена, а средствата, уж предвидени за неправителствения сектор, биват насочвани към сдружения, зад които стоят политически сили и представители на властта и управляващата коалиция."

Портал ЕВРОПА ви представя цитат от статията:

"Желанието за финансиране на близки до властта НПО стига до сюрреализъм. Така например сред одобрените проекти е и този на НПО с екзотичното име "Екоживотновъдство". То е създадено буквално дни преди крайния срок за подаване на документите и противно на очакванията, които името му създава, има за цел да подобри прозрачността на администрацията в община Русе. В управата на дружеството влизат кметовете на няколко русенски села, подкрепени на последните избори от НДСВ и ДПС.

Самото име на проекта на неправителствената организация "Горна Оряховица 2000", която еднолично се управлява от кмета на общината Никола Колев (БСП), може да докара до главоболие: "Подобряване на знанията и уменията на Местните Инициативни Групи с цел укрепване на институционалния им и организационен капацитет за реализиране ефективно партньорство и сътрудничество помежду им и ефективно партньорство и сътрудничество между тях..." Въпреки това идеите на кмета да подобрява прозрачността на администрацията са били харесани от комисията, която е одобрила бюджет от 390 хил. лв."


За да научите къде е проблемът, както и да се запознаете с мнението на ресорния заместник-министър Мария Дивизиева за това, дали има конфликт на интереси, вижте сайта на "Капитал".

И още - Близките до властта сдружения, които спечелиха проекти по ОПАК.


Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.