Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
19-08-2008

Ще ни оправят ли германците?

Анализ на Светослав Терзиев, вестник "Сега". Правителството се опитва да замете с немски метли излагащите го следи в момент, когато трябва да бъде принудено, а не съветвано как да работи.

Вземаме си немски съветници, за да отпушим спрените европейски фондове, зарадва ни вицепремиерът Меглена Плугчиева, която отиде в Берлин лично да се огледа за подходящи хора. Очакваме от Германия да ни прати за своя сметка "подготвени кадри с богат опит по изпълнението на европейските програми и с добра комуникация с Брюксел".

Какво по-хубаво - сдобиваме се с нещо като мерцедеси на администрацията, при това с всички екстри. Открай време властта в България си пада по мерцедесите, защото знае, че са най-надеждни. За тях не се жалят пари. Няма да се жалят и за германските съветници, които ще дойдат в помощ на началници със значително по-скромни български заплати. Така България ще направи крачка към сравняване на заплатите си с европейските, което ще е първата видима полза от германското присъствие

Възможно е да има и други. "България призна, че се нуждае от независимо експертно мнение на високо равнище", написа Еврокомисията (ЕК) в доклада си от 23 юли за правосъдието и вътрешния ред. Ето къде бил проблемът - трябвало някой да ни научи как да се борим с престъпността и корупцията, но досега сме се срамували да си кажем. Зарадван от находката си, но и с известна предпазливост Брюксел заяви, че е готов "да оказва помощ, но иска получателите на тази помощ да ... използват съветите". Вероятно наивниците са на свършване и в ЕК.

За какво са й на България чужди съветници, щом няма воля не само да ги слуша, но и въобще да воюва с престъпността, както забеляза ЕК? Вече бе посочено - за отпушване на еврофондовете чрез добра комуникация с Брюксел и с онези столици, които извиват ръцете на правителството. С най-голямо усърдие се отличава Берлин, който последен се съгласи да пусне България в ЕС през 2007 г. и оттогава не е спирал да я критикува.

Справка в радио "Дойче веле" за реакциите само от последните две седмици на юли дава ясна представа за отношението на Германия. "Българските политици трябва да бъдат най-строго наказани. В България положението е като в някоя африканска страна, това повече не може да се търпи", каза граф Филип фон Валдердорф, бивш член на ръководството на Германската търговско-промишлена палата, а в момента бизнес консултант.

"България се превръща в бреме за ЕС", твърди депутатът от Християнсоциалния съюз (ХСС) Томас Зилберхорн. "Правителството в София трябва да подаде оставка", смята Клаус Шрамайер, който през 90-те години бе втори човек в германското посолство в София. "Резултатът от анализа в доклада на ЕК за липсващия напредък на България не ме изненадва", каза председателят на Комисията по европейски въпроси в Бундестага Гюнтер Кирхбаум.

"България не може да върти Брюксел на пръста си", възмути се заместник-министърът на външните работи Гернот Ерлер. А германският историк и политолог Хайнц Брам отиде още по-далеч и прогнозира какво следва: "След доклада на ЕК българското правителство ще е заето със замитането на следи". Той обаче не се досети, че замитането може да стане и с немски метли. Трябва да се признае, че правителството мисли поне с един ход напред. То има богат опит не само с германски, но и с други европейски съветници по т. нар. туининг проекти, финансирани от програма ФАР, и знае как да ги обезвреди.

Най-често те са пенсионирани кадри или специалисти, изпаднали в глуха линия след някое политическо сътресение. Изпращането им в България е възможност да се почувстват значими, а собствените им страни се разтоварват от присъствието им. Това е шанс за тях, който обаче ги поставя в тежък конфликт на интереси. Те не бива да бъдат много придирчиви към българските власти, за да не се окажат нежелани персони и да не им изстине постът. Все пак сътрудничеството е по взаимно съгласие. В същото време трябва да се отчитат пред своите страни и пред Брюксел, че вършат някаква работа - например, че помагат на България да се бори с конфликта на интереси в пътното строителство (и такъв германски съветник ще има в новия пътен фонд).
Компетентен по темата дипломатически източник сподели пред "Сега" впечатленията си от досегашната работа на германските съветници в България: "В публичните си изяви щадят властите, които са техен вторичен работодател, а в докладите си до своя първичен работодател в Берлин недоволстват, че не слушат съветите им". Когато си слуга на двама господари, трябва да угодиш на всеки. България обаче се озори с експерти, наети на хонорар пряко от Брюксел.

Такъв бе случаят с председателя на Сдружението на германските криминалисти Клаус Янсен, който през февруари 2006 г. вбеси с убийствените си критики бившия вътрешен министър Румен Петков, изразил сетне възмута от неговото възпитание. В крайна сметка и на Янсен му бе взета мярката, защото след бурен натиск от София екипът за България в Главна дирекция "Разширяване" на ЕК се отказа да го наема повече за експертните си проверки.

Истински проблем създават на правителството германците, които са имунизирани както за меда, така и за жилото му. Такъв е главният директор на ГД "Регионална политика" на ЕК Дирк Анер. На 24 януари той спря парите по ИСПА заради конфликта на интереси и корупцията в пътния фонд, а на 22 юли потвърди във второ писмо, че спирането важи и за парите от структурните и кохезионния фонд, предназначени за пътища. Така германецът ни врътна кранчето за 1,3 млрд. евро, които негови сънародници би трябвало да разблокират по молба на Плугчиева в качеството си на бъдещи български съветници. Задачата е много деликатна, защото еврочиновниците са длъжни да се пазят от национални влияния.

България удря на камък не само при еврократите в Брюксел, но и в самата Германия, чиято дума ще има голяма тежест през септември-октомври, когато Съветът на ЕС (външните министри) ще трябва да анализира критиките на ЕК от 23 юли и да предложи поправителни мерки. Освен спирането на парите може да последва и затягане на механизма за сътрудничество и контрол, който засега не дава резултати. Ротационната председателка на ЕС Франция е пестелива на критики към България, но не би си позволила да се размине радикално с Германия, чието отношение е хладно. Не случайно канцлерката Ангела Меркел така и не е стъпвала в София, а премиерът Сергей Станишев й е гостувал само веднъж на вечеря преди две години. Никакви официални посещения на правителствените ръководители не са разменяни от години, а и не се очакват.

Ако Германия желае да постигне нещо с натиска си над България, нейните съветници са добре дошли, щом искат да ни учат на ред и дисциплина, които толкова ни липсват. Но играта на дипломация няма да е полезна за никого. Поради липсата на политическа воля България вече има нужда не от съветници, а от надзиратели. Управляващите трябва не да бъдат научени, а да бъдат накарани да си вършат работата. Дошло е време нещата да се наричат с истинските им имена. Замитането на проблемите даже с немски метли няма да допринесе за изчистването на държавата.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.