Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
27-08-2008

Лицемерието на световните сили

Коментар на Катрин Бранд, радио WDR, Брюксел, публикуван в tagesschau.de

Който иска да види лицемерие, може да го наблюдава през последните дни в подхранвана от него жизнена среда - световната политика. Една световна сила симулира сърдечна топлота към правата на малцинствата, друга пък гори от загриженост за правото на самоопределяне на всичките народи.

При това понятията подлежат на съмнение, защото нищо от това не е истинско. На Америка съдбата на Грузия, Южна Осетия и Абхазия й е напълно безразлична, точно както и на руснаците. На тях им е до политическа власт, икономическо влияние, всякаква енергия и също до това да си по-напред от другия.

Затоваминалата седмица САЩ обявиха в Полша изграждането на ракетна отбрана. И Русия призна независимостта на две държави джуджета. Като в детската градина - ако те не бяха две световни сили и стига да не бяха загинали толкова много хора.

И Европейският съюз не се вписва добре в ситуацията: понеже страните от ЕС са преживели следвоенната история от двете страни на Желязната завеса, естествено има много различни мнения относно Русия и САЩ. Това е добре и е правилно.

Не е добре и не е правилно обаче, че някои страни, като например Германия, са изключително податливи и отстъпчиви на тема „териториална цялост". В очите на повечето страни от ЕС Сърбия нямаше право на суверенитет през февруари. Тя трябваше безропотно да остави своята провинция Косово да получи самостоятелност. Сега в случая с Грузия трябва ли да важат други правила?

Дори и случаите, както твърдят специалистите по международно право, да не са идентични едно към едно: бързото окуражаване на Косово отново „се стовари на главата" като тежест на ЕС. По-малко от 50 от около 200 страни на ООН са признали досега Косово, Русия също не е.

Сега ще стане ясно: Ако Москва взима на сериозно въпроса със суверенитета, трябва да признае и Косово. Ако ЕС го взима насериозно, трябва да премисли позицията си спрямо Кавказ.

Не е много вероятно Южна Осетия и Абхазия да се върнат доброволно обратно като зависими провинции. Тогава ще трябва да има някаква форма на протекторат, напримерчрез международна помощ и мирни войски като в Косово, заради което години напред тя няма да стане независима държава.

Лесно може да се намерят още примери: Чечня, Нагорни Карабах, Приднестровие. Списъкът може да се допълни. Има области, които почти никой европеец не би могъл да намери на картата. Те искат да изградят сами своето бъдеще и някой ден ще го и направят.

Президентът Медведев е планирал провокация, която обаче може да доведе до опасна развръзка.  Световната сцена е в движение.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.