Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
23-12-2008

Станишев: На България й трябва време, за да се пребори с корупцията

Лидерът на най-корумпираната европейска държава поиска страната да не бъде оценявана при същите високи стандарти като установените страни от ЕС, след като получи предупреждение да ускори реформите или да изгуби финанси, се посочва днес в статия на британския вестник Times .

Сергей Станишев, българският министър председател, каза за Таймс, че не е честно да се очаква от страната му да достигне същите нива като Швеция след едва две години като член на Европейския съюз.

Докато критиците предполагат, че България беше допусната да се присъедини към ЕС твърде бързо, за да бъде избегнато повторното й обръщане към Русия. Жосе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия, каза, че няма да толерира второкласни държави. Той поиска доказателства, че през следващите няколко месеца реформите в съдебната и полицейската системи в София ще дадат резултати.

Станишев се опита да убеди Брюксел да отпусне повече от 500 милиона евро (470 млн. лири) от помощите, които бяха замразени, защото може да донесе риск от корупция. В България нарастват възгласите, включително в партията на Станишев да се търси финансова помощ от Русия, която чрез „Газпром" предлага изгодни енергийни сделки.

Станишев, който в получил образованието си в Лондонското училище по икономика и е председател на Българската социалистическа партия твърди, че Брюксел не е взел отчел справедливо напредъка в справянето с корупцията. „Винаги съм искал от международните експерти да оценяват и сравняват България с България, не България с Нидерландия и Швеция с техните исторически традиции, демокрация и пазарна икономика, но да сравняват България от преди 5 години с България днес. Напредъкът й е впечатляващ", каза Станишев за Таймс.

„Амбицията на правителството е да ускори реформите. Има толкова стриктен график за реформи - законодателни промени, организационни мерки, промени в личния състав и всичко останало - който не много правителства в Европа биха били в състояние да спазват". България загуби 220 милиона евро в помощи, защото ЕС изгуби доверие в агенциите, създадени, за да разпределят средствата. Решението беше взето отчасти и поради факта, че директорът на агенцията пътна инфраструктура сключи договор на стойност 50 милиона евро на собствения си брат. За няколко български фермера се установи, че се опитват да се сдобият със средства от земеделските фондове за гробища и спортни стадиони.

Станишев замени ключови фигури във Вътрешното министерство и създаде независима полицейска власт, която да се справи с вътрешно ведомствената корупция, но са малко случаите на искове, заведени за корупция по високите етажи на властта и няма нито една присъда за мафията, въпреки 150 убийства в престъпните кръгове.

Станишев твърди, че правилата са изкривявани за някои държави, за да могат те да останат в зоната на единната валута. Така той намеква, че на България трябва да бъде дадено повече време за справяне с корупцията, дори това да означава отпускане на строгите финансови предпазни мерки.

Отговорът на Барозу е непреклонен: „Имаме нужда от конкретни и убедителни резултати в съдебната реформа, борбата с корупцията по високите етажи и тази с организираната престъпност", каза той. „България е третирана като всяка друга държава-членка. Няма второкласни членове".

Ивайло Калфин, българският външен министър, атакува Брюксел и похвали Москва тази седмица: „Смятаме, че начинът, по който Европейската комисия поддържа диалога с България е неприемлив за държава-членка на ЕС", каза той пред българския вестник „Стандарт".

Той добави, че за руският външен министър Сергей Лавров е заявил пред него, че съвместните енергийни проекти е България са сред основните му приоритети.

Цената на измамата

-ЕС е определил 1,1 млрд. евро за българската инфраструктура в следващите 6 години
- През юли Европейската комисия спря 121 млн. евро от помощите за фермерите и още 144 млн. пътни субсидии, както и 560 млн. за регионално развитие
-България е класирана на 72 място в тазгодишния индекс за възприятие на корупцията на „Трансперънси интернешанъл"
- Според проучвания, 76% от българите са съгласни, че критиките на Европейската комисия за корупцията в България са оправдани



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.