Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
06-01-2009

Спирането на газа: реакции в България

Портал ЕВРОПА обобщава основните реакции в България след прекратяването тази нощ на доставките на природен газ за "Булгаргаз" за нашия пазар и за транзита към другите балкански страни.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов обяви сутринта, че причините за спирането на доставките на газ за България не са установени и не се знае докога няма да има доставки.  

Хронология по темата - ТУК.  

След като премиерът Станишев обяви, че има "сериозна газова криза", президентът Георги Първанов предложи да се включат отново трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", като се мотивира с чл. 36 от Договора за присъединяване на България към ЕС. "Ще търсим провеждането на дипломатически разговори и контакти с Русия и Украйна, с отговорните фактори, в това число и с представители на властите. За съжаление, освен всичко друго, ние сме възпрепятствани и от факта, че там в момента са празниците, които при нас отминаха", поясни Георги Първанов. 

Експерти обаче смятат, че предложението на Първанов не е най-ефективното.  

Министърът на икономиката Петър Димитров предупреди, че "не е работа на България да влиза в газовия спор между "Газпром" и Украйна": "Не е в наш интерес да се превръщаме в разследваща страна, за нас е важен фактът и резултатът". Подобна е и позицията на министър-председателя, че "не е работа на България да прави разследване, нямаме и такава възможност": "Въпросът е и двете страни - Русия и Украйна и двете им газови компании да разберат, че в резултат на това сериозно се ощетяват техния престиж и образа на предсказуеми партньори и като основен доставчик и на транзитна страна", каза Станишев.

"Имаме надежда, че поне частично доставките на газ ще бъдат възстановени, до голяма степен с политически аргументи", допълни министърът на външните работи Ивайло Калфин на пресконференция в Министерски съвет. Той оцени ситуацията като "прецедент, който ще се отрази на цялата енергийна политика на ЕС": "Това, което в момента чувате, е готовността и механизмът, който се задейства за най-лошия вариант, посочи Калфин. Външният министър е разговарял днес с чешкия първи дипломат. Мисията, която е в Киев и Москва на Съвета на председателството на комисията, ще постави този въпрос максимално остро. „Това, което ни е важно в ЕС, е принципно да се реши въпросът, така че в бъдеще да няма подобни случаи", каза той. Междувременно Чешкото председателство на ЕС и ЕК настояха пред Русия и Украйна за незабавно възстановяване на доставките на газ за страните-членки.

Председателят на парламентарната комисия по външна политика Соломон Паси предупреди, че въпросът със спрените доставки на газ трябва да бъде разглеждан и решаван в рамките на НАТО. "Все едно е дали сме подложени на терористична атака, газова атака или енергиен шантаж - всичко това се свежда до една сума - сигурност, която е основен приоритет на НАТО", допълни той. "Напълно неестествено и неразбираемо България като страна-членка на Европейския съюз и на НАТО страда заради спорове между две страни, извън двете организации", коментира дипломатът.

ДСБ настоява президентът Георги Първанов да свика незабавно заседание на КСНС по кризата. Партията поиска председателят на парламента Георги Пирински да свика парламентарната комисия по енергетика и да изпрати парламентарна делегация в Украйна и Русия, която да изясни мащаба и перспективите за преодоляване на кризата с доставките на газ у нас. Българското правителство да направи незабавни постъпки пред руската страна за изплащане на недоставените количества природен газ, съгласно договора за доставка на газ между "Булгаргаз" и "Газпром", поиска още партията.

Още на 5 януари СДС поиска одит на Булгаргаз, който да бъде извършен от независим, авторитетен външен одитор, нает от принципала на държавното дружество - Министерството на икономиката. Партията настоя и ДКЕВР да отмени поскъпването на парното отопление. "БСП и бившият министър на икономиката Румен Овчаров нарушиха интереса на България с подписването на договора с Газпром, с който необосновано бе увеличена цената на природния газ и затова днес плащаме скъпо парно", каза Мартин Димитров. Той допълни, че прокуратурата може да се самосезира и да вземе отношение относно сключения договор с Газпром.

"Сега имаме законовото право да поискаме българското общество и медиите да видят какво пише в договора с "Газпром", се казва в официалната позиция на партията. Тя настоява за оставката на министъра на икономиката Петър Димитров заради искането му българският бизнес да спре работа заради прекъснатите доставки на газ. СДС настоява българското правителство да поиска от руската страна незабавно възобновяване на подаването на природен газ.

НДСВ обяви, че е сериозно обезпокоено от т. нар. „газова криза", която ще засегне бизнеса и домакинствата в България. "Ситуацията налага бързи мерки и съгласувани действия на всички институции", се казва в позицията. Партията призовава домакинствата към пестеливост.

НДСВ се надява до броени дни двете страни в газовия спор Украйна и Русия да решат търговските си спорове, така че да не възпрепятстват доставките на газ за трети страни, вкл. и за България.

 

Ситуацията:  

От тази нощ за срок от 48 часа със заповед на министъра на икономиката в България действа  ограничителен режим, което е правомощие на "Булгартрансгаз". Министерството на извънредните ситуации съобщи, че са предупредени операторите, потребяващи природен газ, да спазват технологичните изисквания за безопасност с оглед защитата на населението. Не се очаква проблем с отоплението на училищата в страната, съобщи Министерството на образованието: уточнявало се колко училища се отопляват с централно парно. И там е създаден кризисен щаб. 

Подаването на газ в страната е ограничено. Приоритет при снабдяването с газ и мазут са обществените сгради - болници, училища, детски градини и домакинства.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров съобщи, че са проведени разговори с ръководството на "Лукойл" за доставка на мазут с приоритет за топлофикациите. Заводи намаляват или спират производството в страната, от газовите дружества уверяват, че се прави всичко възможно за снабдяване на здравните и социални заведения.

Подаването на топлина към битовите абонати ще бъде намалено заради кризата с газа, а температурите ще паднат с 20 на сто, съобщи „ЕВН Топлофикация България". Това означава 4 градуса по-ниска температура в помещенията при норматив 18 градуса. Засега училища, градини, ясли и болници се захранват в пълен обем, но ТЕЦ "Север" вече се подготвя да мине на мазут.

Заместник-изпълнителният директор на "Топлофикация - София" Иван Маринов каза, че е бил изненадан от спирането на доставките от газ за България. "Предприети са обаче всички възможни стъпки, за да не останат софиянци на студено", поясни той. „Топлофикация - София" разполага с количества мазут, които могат да поемат сегашната ситуация, но в зависимост от периода на газовия спор и в зависимост от атмосферните условия това количество може да бъде изчерпано по-рано или по-късно", уточни Маринов.

Създаден е кризисен щаб и е започнало преминаване на алтернативно гориво - мазут. "Топлината към настоящия момент е намалена, защото не навсякъде се е преминало на това гориво. Правим различни схеми за ограничаване консумацията на количеството газ и минимално да бъдат ощетени потребителите по отношение качеството на предлаганата услуга", обясни Маринов.

"Кремиковци" преминава на режим на работа при подаване на санитарен минимум от газ. В момента газ се използва единствено за поддържането на коксовите батерии.

Подаването на газа за Пловдив е ограничено със 60 на сто. Най-тежка е ситуацията със стъкларския завод „Дружба", КЦМ и химическия завод „Агрия", които са с непрекъснат цикъл на производство.

Във Варна ТЕЦ „Варна" е в добро техническо състояние и разполага с приблизително 700 хил. тона въглища, достатъчно количество за осигуряване на производството на електроенергия за минимум 4 месеца, съобщиха от ЧЕЗ.

Метанстанциите масово затварят и таксиметровите фирми предупреждават за възможен дефицит на коли.

От МВР уточняват, че нямат служебни автомобили, които да работят с газ и затова спирането на синьото гориво към България няма да засегне автопарка на полицията. В полицейски участъци в цялата страна вече е спряно парното.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.