Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
10-02-2009

Стремейки се към постигане на „смекчаване”, България забавя и своя, и румънския евродоклад?

Източник: Румънските управляващи (десница) целят отмяна на мониторинговия механизъм; същевременно българските (левица) бавят докладите.
 
Във февруарския междинен доклад за напредъка на България и Румъния в проблемите области няма да бъдат предлагани санкции, единствено ще бъдат отправени препоръки.

Това твърдят два независими източника на Портал ЕВРОПА – в Брюксел и в Букурещ.

Източникът в Румъния, който е видял черновата на докладите, разказа, че техният обем е малък (десетина страници). Според него докладът ще бъде оповестен „на 12 или 13 февруари”, обаче е възможно представянето му да бъде забавено с една седмица.

Това в известна степен потвърждава разясненията, които вчера говорителят на ЕК даде, цитиран от БТА и Mediapool.

Източникът от Брюксел каза, че „българските социалисти ще воюват за съдържанието на доклада” – сиреч отново ще използват начини да смекчат изводите в него по отношение на съдебната реформа. В резултат именно на това действие на София, оповестяването и на румънския, и на българския междинен доклад ще бъде забавено с няколко дни, посочи още източникът в Брюксел.

„Румъния едва ли ще протестира срещу изводите в междинния си доклад”, казва източникът в Букурещ. Според него новото румънско правителство по-скоро ще хвърли върху предишния кабинет вината за критиките в правосъдието.
 
 
Двата източника смятат, че докладът на ЕК ще разкритикува Букурещ за „тенденциите на регрес” в реформите в областта на правосъдието през последните шест месеца. В доклада щяла да се съдържа препоръка за продължаване на наблюдението и на механизмите за мониторинг върху проблемните сфери в правосъдието. Новото правителство в Букурещ, оглавявано от либерал-демократа Емил Бок (ЕНП), обяви като своя цел да извади Румъния от Механизма за сътрудничество и наблюдение по т.нар. „benchmarks” преди последния годишен доклад на ЕК, който ще бъде съставен през юли 2009 г.

В Брюксел се твърди, че Румъния ще бъде по-позитивно оценена от България в сегашните, февруарски междинни доклади. Само една от причините за това, но съвсем не единствена, е симпатията на европейските десни – Европейската народна партия (и председателят на ЕК Барозо е от ЕНП, бел.ред.) към ръководството в Румъния, поясни източникът.

Пред Портал ЕВРОПА източници от Букурещ, които предпочетоха да останат анонимни, заявиха, че „румънските власти в момента са почти сигурни, че Механизмът за сътрудничество и проверка ще бъде отменен, или поне ще бъдат избегнати финансовите санкции, каквито получава България”, защото „екипът на Барозо е в края на своя мандат”.

Февруарският доклад за Румъния обаче все пак критикува замразяването на средствата по САПАРД, повишаващия се брой измами с евросредства и други негативни тенденции, което правело надеждите на румънските управляващи „доста нереалистични”. Румъния все още е под заплаха от спиране на средства от Европейския съюз, твърдят източниците.

Портал ЕВРОПА припомня – Доклад за напредъка на Румъния по съпътстващите мерки след присъединяването от юли 2008 г.


Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.