Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
11-02-2009

И Financial Times Deutschland преразказва евродоклада в аванс

Вместо напредък, Румъния е отбелязала изоставане в борбата срещу престъпността и корупцията през последните шест месеца. В България "липсват адекватни закони", пишело в докладите.

Това бил изводът от все още необнародвания официално февруарски междинен доклад на Европейската комисия, съобщава днес на сайта си вестник "Файненшъл Таймс - Дойчланд" като отбелязва, че репортер на вестника е видял черновите и на двата доклада - за България и за Румъния.

В доклада за Румъния се препоръчвало правителството да мобилизира решимостта си за борба с корупцията и продължаване на реформите в правосъдието, така че "определените недостатъци от последните месеци да бъдат преодолени".

Портал ЕВРОПА припомня, че Румъния има ново десноцентристко правителство, съставено през декември миналата година от Социалдемократическата и Либерал демократическата партии, водено от либерал-демократа Емил Бок и заместило правителството на Търичану (АЛДЕ). Самото правителство стартира трудно, като първият кандидат за премиер Теодор Столожан се отказа от поста, а скоро след встъпването си в длъжност оставка подаде и вътрешния министър.

Какво пише в доклада за България

"Файненшъл Таймс - Дойчланд" твърди, че в доклада си за България Европейската комисия също е констатирала "задълбочаващи се слабости". Сред тях били взаимодействието между МВР и ДАНС, както и парламентарният контрол върху ДАНС. Призовава се за "прозрачно разпределение на функциите" между ведомствата на Михаил Миков и Петко Сертов, както и за подобряване на „специалните правомощия за надзор и степента на парламентарен контрол“. Освен това Брюксел изисква от България „една обхватна реформа на процедурите по разследване“, за да може доказателствата да са по-лесно достъпни.
 
Липсват адекватни закони, регламентиращи прозрачното финансиране на политическите партии, както и за конфискуване на незаконно придобитото имущество, пишело още в доклада според вестника. "Наистина Комисията хвали в доклада напредъка, но изисква в борбата срещу организираната престъпност да има обвинения срещу лица от криминалните групи, които службите са взели на мерник", пояснява "Файненшъл таймс - Дойчланд".

Влиятелното издание коментира, че дълго време Брюксел е бил "безпомощен" в намирането на ефективен начин, по който да накара България и Румъния да положат усилия в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Според вестника се е стигнало до извода, че "спирането на финансовите помощи е най-ефективното средство за това. Наистина финансовите санкции не са директно свързани с реформите, но е направена политическа връзка", пише FTD.
 
Вижте статията на "Файненшъл таймс - Дойчланд" в оригинал ТУК.

Както Портал ЕВРОПА писа вчера, в Брюксел се твърди според наш източник, че Румъния ще бъде оценена по-позитивно от България в докладите, като една от причините за това била симпатията на европейските десни от ЕНП, които доминират в Еврокомисията, към новото румънско правителство. Според източник на Портал ЕВРОПА в Букурещ обаче надеждите на новите управляващи в Румъния за отмяна на Механизма за сътрудничество и проверка са нереалистични. 


Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.