Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
13-02-2009

EurActiv: Европейски лобист призна, че е участвал в “омекотяването” на тона на доклада на ЕК за България

Андреас Гайгер, лобист, който работи за българското правителство, заяви пред електронното издание EurActiv, че е бил "лично обвързан в подобряването на тона на междинния доклад на ЕК" за напредъка на страната по съдебната реформа и борбата с корупцията.

При представянето на докладите говорителят на Европейската комисия Йоханес Лайтенбергер заяви, че българското правителство не е лобирало за промяна на тона и съдържанието на доклада.

„Това са доклади в рамките на механизма за сътрудничество и е нормално ние да работим в рамките на това сътрудничество с двете страни. Ние получаваме информация от тях. В крайна сметка обаче докладите са на Европейската комисия и тя преценява какво да има в текста", заяви Лайтенбергер.

„Необходимо е да има сътрудничество, но не става дума за преговори за текста на докладите", добави той в отговор на журналистически въпрос.

В свое предишно интервю за изданието от ноември миналата година, което Портал Европа цитира, Андреас Гайгер каза, че "България се справя почти толкова добре, колкото Румъния в областта на правосъдието и вътрешните работи, но бива представена в лоша светлина, за да обезсърчи по-нататъшното разширяване на ЕС" .

В същото време министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова предупреди в ефира на БНТ, че някои държави-членки продължават да настояват за предпазна клауза за България, но за момента Европейската комисия не намира основания за въвеждането й.

За разлика от юли 2008 г., когато България бе представена като изоставаща в прилагането на европейските стандарти и борбата с корупцията, новият междинен доклад описва Букурещ като по-изоставаща. Според EurActiv Румъния е "безпрецедентно" ЕК да оценява Букурещ по-ниско, отколкото България по отношение на съдебната система.

В най-интересната част на доклада, озаглавена „Заключение - перспективи", Комисията заявява: „България трябва да покаже, че е създала самостоятелно функционираща и стабилна съдебна система, която е в състояние да разкрива и наказва конфликта на интереси, корупцията и организираната престъпност, и да опазва върховенството на закона."

Въпреки отричането на Комисията, още когато Румъния и България бяха поканени да започнат преговори в Хелзинки през декември 1999г., те са разглеждани в тандем.

Но по различно време, първо България, а после и Румъния поискаха да бъдат оценявани според собствените си постижения, страхувайки, че лошото представяне на едната , че застраши по-добрия от двойката.

Според източници на EurActiv от евроинституциите всъщност този подход е дал резултати, тъй като и България, и Румъния мразят да бъдат смятани за "двойкаджии".

Зинаида Златанова, ръководител на Представителството на ЕК в България, коментира пред агенция "Фокус", че междинният доклад за напредъка на страната ни по реформата в правосъдието и вътрешния ред "се основава на наличната информация за ситуацията в страната". "...това развитие да бъде стабилизирано и разширено, така че България убедително да покаже, че съдебната й система е независима, стабилна", завършва дипломатът.

Пълният текст на Междинния доклад за напредъка на страната ни в реформирането на съдебната система, правосъдието и борбата с организираната престъпност и корупцията четете ТУК.

Запознайте се първите реакции на българските политици и международната преса по доклада ТУК.

Оригиналният текст на материала на EurActiv четете на аглийската версия на Портал Европа в рубриката "Анализи" ТУК.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.