Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
18-04-2005

ПРЕСТЪПНОСТ И БЕДНОСТ ЦАРЯТ В БЪЛГАРИЯ

Под заглавие «Със затворени очи през тунела» германският седмичник "Шпигел" публикува днес голям материал посветен на гласуването в Европарламента за България и Румъния.

С решението си да приемат две от най-бедните страни на континента, смята списанието, парламентът и правителствата на страните членки са направили Евросъюза още по сложен и неуправляем.

Според най-влиятелното германско списание «Шпигел», никога досега парламентът и правителствата на страните членки не са пренебрегвали така нагло опасенията и загрижеността на своите граждани от новото разширение както при гласуването миналата седмица.

«Шпигел» е убеден, че европейските политици живеят в съвсем друг свят от своите съграждани.

Те обявяват всеки протест срещу официалната брюкселска линия за антиевропейско поведение и злепоставят всекиго, който счита, че Евросъюзът не е в състояние да приема все нови и нови членове.

Списанието смята, че първият резултат от налагането на решения, с които гражданите не са съгласни, ще бъде очакваното мнозинство против европейската конституция на референдума във Франция на 29 май.

«Тогава Европа би изпаднала в тежка криза», цитира «Шпигел» авторитетния политик от ХДС Фолкер Рюе. В обширната си статия списанието не оставя съмнение в становището си, че приемането на България и Румъния прави Евросъюза още по сложен и неуправляем. В статията се напомня, че България и Румъния имат съответно 2500 и 2700 евро годишен продукт на глава от населението, докато най-бедната страна от предишната вълна на разширение Латвия достига 4800 евро, а Германия 26 000.

За България в списанието се казва, че наред с бедността, преcтъпността е, която определя всекидневието на хората. След драстично описание на последните разстрели посред бял ден по софийските булеварди се привежда мнението на експерти, че само за 2004 г. в България са извършени 60 поръчкови убийства.

Смята се, че става дума за борба сред наркогрупировки, а наглостта с коятo те оперират пред очите на пазителите на реда доказва според «Шпигел» по драматичен начин безсилието на българското правосъдие. Именно борбата с престъпността е ахилесовата пета на България.

Правосъдието в страната като цяло е болно, но без то да функционира нормално, България не може да стане член на Съюза през 2007 година. Цитиран е журналистът Бойчо Попов, който казва, че често пъти въобще не се стига до произнасяне на присъди, когато такива има, изпълнението им се протака, а заподозрени се пускат още след няколко дни на свобода.

«Шпигел» описва нагледно царящата на всички нива на администрацията и услугите корупция – от пътната полиция, през митниците, та чак до лекарите в болниците.

Вместо правосъдието да се бори с корупцията, там нещата се потулват, мистериозно изчезват цели папки, а дела, в които кадри от миналото са обвинени в незаконно обогатяване се протакат с години. Обещаните от премиера Сакскобургготски под натиск от Брюксел мерки за борба с корупцията почти нямат ефект.

Непокътната остава политическата корупция, която според цитираната организация «Коалиция 2000» е проникнала и в трите власти, в правителство и в опозиция. Според Александър Неофитов от «Трансперенси Интернешънъл» положението е тревожно, тъй като България заема в световната ранглиста на корупцията 54 място, наред с Мавриций и Намибия.

Предупрежденията пише «Шпигел» са добре известни, но в Страсбург и Брюксел, в Берлин, Лонодон и Париж решиха те да бъдат игнорирани.
(BBC)


Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.