Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
17-05-2009

Портал ЕВРОПА стартира online-гласуване за нови евродепутати в деня, в който започна официалната предизборна кампания

На 17-ти май започваме избирането на 17-те!

Общо 215 са кандидатите да заемат 17-те места в Европейския парламент, които се полагат за български евродепутати. Датата на вота у нас е 7 юни, неделя.

От днес (17 май) обаче, Портал ЕВРОПА дава възможност на всеки желаещ предварително да упражни правото си на глас.


На ТОЗИ линк читателите на Портал ЕВРОПА са поканени да участват в първите по рода си в родното виртуално пространство предварителни онлайн-избори за новите български членове на Европейския парламент.

Въпросите в анкетата са два. Чрез първия гражданинът посочва предпочитаната от него политическа формация или независим кандидат - припомняме, че имаме регистрирани 13 политически формации и един независим кандидат.


Чрез втория учасникът във виртуалните предварителни избори може лично да напише името на най-достойния според него кандидат измежду тези, които фигурират в регистрираните от ЦИКЕП листи. В разгара на предизборната кампания ще направим "shortlist" с тези няколко имена, които са били посочени от най-много читатели, за да може да ги подложим на своеобразен "втори тур" на преференциално гласуване.

Екипът ни е помолил всеки от кандидатите от всички листи да си направи кратко индивидуално представяне, което да улесни вас, читателите, в този предварителен онлайн-избор. Натискайки върху съответното име, вие ще можете да се запознаете с възгледите на съответния кандидат и с основните факти за него - стига да е предоставил такива.

Резултатът от първите в България предварителни онлай-избори за новите 17 евродепутати ще бъде обявен на 4 юни 2009 г., четвъртък, а след изборния ден ще направим съпоставка между виртуалните и реалните резултати от изборите.

Какво казва законът:
Чл. 81. (1) Бюлетините съдържат:
3. малко квадратче за поставяне на знак, отразяващ предпочитанието (преференцията) на избирателя за конкретен кандидат; в това квадратче е изписан и поредният номер на кандидата в листата.

Между 17.05.2009 и 04.06.2009 г. читателите на Портал ЕВРОПА имат възможност предварително да заявят online своето предпочитание (преференция) за конкретен кандидат!


Целта на инициативата на Портал ЕВРОПА е да окуражи повече граждани да направят информиран избор, така че седемнайсетимата ни нови избраници в ЕП, които ще работят в него за пълен петгодишен мандат, да получат максимално широка представителност.

Редакцията избра за начало на тази анкета 17 май, тъй като това е и денят, в който официално започна кампанията за изборите за български членове на Европейския парламент. За първи път е въведено изискването, на агитационните материали да има информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Този disclaimer трябва да заема 20% от всеки агитационен материал. Припомняме, че не е разрешено използването на държавния и общинския транспорт за предизборна агитация.

 

За да избера утре, искам да оценя днес

 


Преди да започнат да избират Седемнайсетте, читателите на Портал ЕВРОПА бяха поканени да оценят Осемнайсетте: да посочат в интернет-допитване кой от досегашните ни евродепутати се представи според тях най-добре през мандата 2007-2009 г. Тази, също първа по рода си гражданска онлайн-оценка, даде възможност за поименно оценяване на всеки от 18-е първи български пряко избрани евродепутати: какво (не) постигнаха те за две години според нашите читатели.


По какво тази оценка се различава и по какво си прилича със самооценката, която Осемнайсетте си поставиха, можете да сравните ТУК.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.