Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
14-01-2010

Българската преса по темата за Румяна Желева

Портал ЕВРОПА представя откъси от коментари, поместени във вестниците в четвъртък, във връзка с изслушването на българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева.

Георги Готев, в-к "Дума": "Очевидно е, че е настъпила критична маса от нетърпимост към Желева и Борисов няма полезен ход, освен като я накара да се откаже и излезе с нов кандидат. Що се отнася до Барозу, случващото не му е съвсем неприятно. Барозу на два пъти помоли по телефона Борисов да остави Кунева за нов мандат и сега може да му каже - видя какво стана, като не ме слушаш. Освен това Барозу ще измие очи пред евродепутатите, на които Желева ще бъде принесена в жертва като доказателство пред европейските граждани, че при Лисабонски договор народните избраници имат последната дума по важните въпроси. Барозу може дори да си позволи лукса да изглежда надпартиен, получавайки оставката на своята съпартийка от ЕНП. И даже, като се отърве от тази своя началничка по партийна линия."

Светослав Терзиев, в-к "Сега": "Харизмата на Борисов може да е достатъчна за пробутване на аматьори у нас, но явно не минава в Европа. С теорията за конспирацията, лансирана от представителите на ГЕРБ и лично от Борисов, няма как да се компенсира и липсата на всякакви познания за Третия свят у кандидат-комисарката. Още по-неуместно е да се твърди за нейно извинение, че и другите кандидати за комисари "не са стока", защото така се влиза в конфликт с останалите държави и с председателя на Еврокомисията Жозе Барозу, които биха приели подмятането като обвинение за двойни стандарти."

Руслан Йорданов, в-к "Стандарт": "Никога не е късно човек да стане за резил. Антония Първанова го направи със замах, който изуми Европа. В напъна си да препъне своята сънародничка Румяна Желева царистката извади кофата с помия. И в Брюксел замириса на грозни балкански интриги. (...) Бедите на Желева започнаха още през есента. Драмата тръгна от неистовото желание на Жозе Барозу да запази Меглена Кунева и в новия състав на Европейската комисия. В кулоарите тогава се говореше, че португалецът е готов да предостави тлъст ресор на любимката си и дори я гласи за зам.-шеф на ЕК. В този спор обаче българският премиер Бойко Борисов не отстъпи пред задкулисния натиск и посочи външния ни министър за член на "правителството" на Стария континент. След като не му се угоди, Барозу връчи на българския кандидат да управлява международното сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи. Ресорът бе отделен от портфейла на досегашния комисар по развитието и мина под шапката на върховния представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън. Докато слагаше Желева на пързалката, шефът на Еврокомисията й обяснил, че й е дал "мъжки ресор". Всъщност се опита да й повери ролята на европейска "Майка Тереза без портфейл", която трябва да нахрани гладните и да утеши страдащите от кланета и войни. Наказателната акция срещу Румяна Желева продължи със серия от публикации в европейската преса, които я обрисуваха като "гангстерска невеста" единствено на базата на клюки, слухове и компромати. Ударите под кръста и настроенията в Европарламента обаче не бяха добре анализирани от съветническия щаб на Желева. И тя не беше подготвена за огъня, на който се канеха да я изпържат евродепутатите."



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.