Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
19-01-2010

След Желева: "Всичко е възможно, освен Меглена Кунева"

Основни реакции след оттеглянето на Румяна Желева от политиката.

Лидерът на СДС Мартин Димитров заяви по повод номинацията на Кристалина Георгиева, че има много добри впечатления от нея като икономист, но не е ясно как ще се справи с позицията на еврокомисар „Нямаме право заради български еврокомисар да допуснем отлагане на ЕК", подчерта Димитров. По думите му, цитирани от "Фокус", кандидатурата на България за еврокомисар трябва да бъде безспорна и да премахне всички съмнения. „Кандидат комисарят трябва да отиде и да плени Европейския парламент", поясни той.

Малко по-късно коментар направи и лидерът на ДСБ. Иван Костов призова да се поискат 45 дни за подготовка на новата номинирана за български комисар Кристалина Георгиева. „Макар да не поставям под съмнение финансовата компетентност и общата икономическа компетентност на г-жа Георгиева, в тази специална сфера, в която ще се кандидатира да стане европейски комисар, трябва да й се даде време за подготовка. Задължително България трябва да поиска време за подготовка на кандидата", посочи той.

На извънредна пресконференция депутатът от БСП Антон Кутев заяви, че е напълно недопустимо Желева да бъде външен министър. Партията очаква правителството да предложи силен кандидат за поста, предаде агенция „Фокус". „Най-големият проблем на Румяна Желева не е нейният конфликт на интереси, а нейната некомпетентност", добави той в коментар за оттеглянето й като кандидат за еврокомисар.Подробности по позицията на европейските социалисти четете ТУК .

Деница Златева, международен секретар на БСП, смята, че решението за оттегляне на външния министър от политиката „е закъсняло". „Вместо да предложи една силна кандидатура, премиерът предложи външният министър и получи един слаб ресор в ЕК", каза тя.

БСП няма да има преднамерено отношение към кандидатурата на Кристалина Георгиева като еврокомисар. „Кристалина Георгиева има своята компетентност като вицепремиер на Световната банка. Ние се надяваме, че тя доста по-бързо ще се ориентира и по-добре в европейските политики", допълни Златева.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира оттеглянето на Желева като „ проява на чест и достойноство - рядко срещани в българската политика". „Лично аз смятам, че трябваше да продължи борбата", каза той. Сидеров допълни, че "за Кристалина Георгиева знам, че е високо ценен специалист в чужбина, в Щатите, в Европа". "Абсолютно право е на премиера Борисов като председател на спечелилата изборите партия да предложи кандидатура и това не трябва да се оспорва от него".

НДСВ смята, че бяха необходими „смелост и самокритичност, за да се стигне до оставката на нашия кандидат за еврокомисар". Партията изразява увереност, че „ новият кандидат ще бъде силна личност с неоспорими професионални и етични качества, която ще възстанови авторитета на България пред нашите европейски партньори".

Евродепутатът от ЕНП Надежда Нейнски заяви, че оттеглянето на Желева е „очаквана оставка след всичко, което се случи през последната седмица". Тя подчерта, че страната е можела да си спести „последните дни, в които беше във фокуса на международни интереси и то по не най-добрият възможен начин".

„По отношение на новата кандидатура / на Кристалина Георгиева - б.р/- аз не я познавам лично, но от биографията й личи, че е много сериозен човек и икономист със сериозни професионални качества. Надявам се, че тя ако бъде номинирана и утвърдена ще съумее наистина да подобри имиджа на България", поясни Нейнски.

Светослав Малинов от ДСБ, който ще стане 18-ят български евродепутат, заяви, че решението на Желева да се оттегли е принципно. „Позицията на ЕНП беше да се подкрепи Румяна Желева, за да може на 26 януари да има гласуване", поясни той.

По думите му сега Европейския съюз ще бъде изправен пред институционална криза. „Нестабилната от юридическа гледна точка настояща комисия, изглежда ще продължи да бъде Европейска комисия в оставка. И не е ясно кога ще бъде гласуването на новата комисия", каза Малинов, цитиран от Дарик Радио.

Евродепутатът Антония Първанова (АЛДЕ-НДСВ), която атакува Желева по време на изслушването в ЕП, заяви, че оттеглянето на външния министър е „мъдър политически ход от страна на премиера". „България има шанс да покаже възможности с компетентен след това лошо представяне. Тук не се гледа емоционално на развихрилите се страсти, по-скоро се счита, че това ще положително за България", посочи Първанова.

Евродепутатът либерал  от ДПС Четин Казак подчерта, че „кандидатурата на Желева за еврокомисар се провали". „Аз съм убеден, че в и около ГЕРБ има достатъчно кадри, които биха могли да се справят с поста на външен министър. Мисля, че Борисов вече е мислил за това и има не е един вариант за замяната й", заяви още той.

Още коментари 

Интернет-изданието "Neurope" спомена името на Кристалина Георгиева като потенциален нов български кандидат за ЕК, минути преди името й да бъде потвърдено от премиера Борисов. "Neurope" обаче допусна, че е вероятно настоящият вицепрезидент на Световната банка да не приеме номинацията, въпреки че има сериозна подкрепа във финансовото лоби в България. Николай Младенов също беше евентуален вариант, но заради важността на политиката, за която в момента отговаря в България - отбраната - едва ли ще бъде предложен, написа още изданието и предположи, че друг вариант е евродепутатът Надежда Нейнски. Neurope цитира също лидера на Групата на ЕНП в ЕП Джозеф Дол: "Много съжалявам за новината. Доказа, че се всички обвинения срещу Желева не отговарят на истината". Изданието цитира и изказване на премиера Борисов отпреди няколко дни, че се притеснява за здравето на външния министър,която е била обект назлонамерена и планирана атака при изслушването в ЕП. Източник, близък до кабинета, казва пред Neurope, че има много възможности за запълване на поста и „всичко е възможно, освен Меглена Кунева".

ВВС посочва, че оттеглянето на Желева е резултат от тежкото изслушване от евродепутатите, свързано с евентуален конфликт на интереси, както и съмнения за нейната компетентност като бъдещ комисар. Изданието припомня, че българският евродепутат от АЛДЕ Антония Първанова е поставила под въпрос декларацията на Желева за собственост във фирмата "Глобал консулт".

Агенция "Франс прес" съобщи новината също с коментар, че тя идва след тежко изслушване пред Комисия „Развитие" на ЕП миналата седмица и твърденията за неясноти в декларацията й за финансови интереси.

Австрийският евродепутат консерватор Отмар Карас изрази съжаление от оттеглянето на българския кандидат, съобщава австрийското издание „Куриер". Той обясни, че Желева се оттеглила "по лични причини".

Евродепутатът подчерта, че Желева е излязла напълно чиста от всички упреци, свързани с възможен конфликт на финансови интереси. „Разнообразието от нападки не беше справедливо", коментира той.

Либералите в Европейския парламент коментираха оттеглянето на Желева като „разумно", допълва „Еурактив". „Кандидатурата на Румяна Желева беше накърнена от упреците. Изпълнението на длъжността й също щеше да бъде обременено и да пострада", заявиха немските евродепутати от АЛДЕ Силвана Кох-Мерин и Александър Граф Ламбсдорф.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.