Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
23-01-2010

Комисията по досиетата трябва да провери Кристалина Георгиева преди да бъде изслушана от ЕП

Откъси от коментар в седмичния вестник "Гласове".

След номинирането на Кристалина Георгиева за еврокомисар българското публично пространство беше залято от суперлативи по отношение на нейната личност и кариера.

във всички медии се появиха материали, в които се описваше богатата професионална биография на Кристалина Георгиева от 1993 г. досега. Или по-точно годината, в която е започнала работа в Световната банка. За времето преди 1989 г. оскъдните биографични данни за Георгиева гласят, че е завършила политикономия във ВИИ „Карл Маркс”, а след това е работила като преподавател в същия университет. В няколко медии се появи и информацията, че преди 1990 г. г-жа Георгиева е „заемала различни академични и консултантски позиции в България и САЩ”.

В истинността на последното няма как да бъдем сигурни, но ако е вярно, съмненията за наличие на съпричастност към органите на ДС от страна на г-жа Георгиева не биха били неоснователни.

Изобщо оскъдните данни за житейската биография на г-жа Георгиева са крайно недостатъчни, за да бъде оценена цялостно както личността, така и номинацията й. След опита с фирменото минало на Румяна Желева и последвалите скандали около кандидатурата й за еврокомисар би трябвало да бъдем много внимателни по отношение на предложенията на Бойко Борисов.

Точно затова, далеч от еуфорията на повечето медии, се опитахме да разберем дали Кристалина Георгиева ще бъде проверена от комисията по досиетата, преди да се яви на изслушване в Европейския парламент. Екатерина Бончева, член на комисията, ни информира (пред в-к "Гласове", бел.ред.), че по закон проверката на Кристалина Георгиева ще бъде извършена най-рано след една година, когато дойде ред да бъдат проверени лицата, заемащи позиции в органите на Европейския съюз, НАТО и всяка друга международна организация, в която членува или в чиято дейност участва Република България. Това означава, че на този етап комисията по досиетата може да провери дали г-жа Георгиева е била съпричастна към органите на ДС само ако тя самата пожелае това или в случай на силен обществен интерес.

След всичко, което се случи, г-жа Георгиева би трябвало сама да поиска проверка за себе си от комисията по досиетата. Ако не го направи, съмненията, че е била съпричастна към бившите служби, биха могли да навредят на кандидатурата й.


В Европейския съюз вече има опит с кандидати за европейски комисари от Източна Европа, които са били съпричастни към комунистическите служби, и отношението към тях не се различава много от отношението към кандидати, за които има съмнения, че са в конфликт на интереси. Ще припомня случая с румънския кандидат Варужан Восганян, чиято кандидатура беше оттеглена под силен натиск от страна на ЕС веднага щом се разбра, че е бил сътрудник на Секуритате.

Би било добре да знаем била ли е член на БКП и ако да, защо. За какви заслуги е била наградена с орден лично от Владимир Путин и какви са били отношенията й с руския политически елит, докато е била представител на Световната банка в Москва?

Автор: Тома Биков, в-к "Гласове". Пълният текст вижте ТУК.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.