Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
12-04-2010

Скритият бюджетен дефицит на България породи въпроси за фискални проблеми в другите страни

Признанието на България, че е скрила истината за размера на бюджетния дефицит за 2009 г. породи тревога, че другите държави в региона може също да имат по-големи фискални проблеми отколкото признават, съобщава „Ройтерс".

Бомбата, пусната от българския премиер Бойко Борисов, че България е „излъгала нашите европейски колеги за готовността ни за членство в еврозоната" нанесе удар на курсовете на валутите, особено на съседната румънска лея и върху разходите за обезпечаване на бюджетния дълг на Румъния и България.

Това съобщение породи нежелани спомени за ситуацията в Гърция, когато миналата година Атина призна, че публичния дефицит е бил два пъти повече от изчисленото, предизвиквайки рязкото спадане на държавните облигации и акции и спомогна за драстичното понижение на курса на еврото спрямо долара.

Тази история, както и критиките от страна на ЕК, че плановете за намаляване на бюджета във Варшава, в Будапеща и други страни са прекалено неясни или оптимистични вече накара някои икономисти да се чудят дали Източна Европа е уязвима за подобни провали.

Инвеститорите вече ще проучват под лупа данните на новите страни-членки за всякакви знаци, сочещи, че правителствата са опитали да скрият истинския размер на дефицитите, нещо което би провалило плановете им да се присъединят към еврозоната.

„Още веднъж държава, която е членка на ЕС скри реалния дефицит", заяви Мурат Топрак от "Сосиете Женерал" в Лондон.

„Това ще продължи да поддържа подозренията за реалната ситуация на фискалното положение в тези страни".

Ключово събитие ще бъдат данните за дефицитите и дълговете на държавите, предоставени от статистическата служба на ЕС Евростат на 22 април. Основната цел на тези данни ще бъде да предоставят информация дали всички разходи, свързани с местните власти, социално осигуряване, инфраструктурни проекти или други разходи са били скрити, или дали не са били споменати еднократни приходи, които не се допускат според правилата на Европейската система за сметки (ESA '95).

Международният валутен фонд съобщи миналата седмица, че е загрижен за данните за бюджета на Румъния, въпреки че е уверен, че правителството може да се справи с бюджетния дефицит.

„Очевидно може да се наблюдава влошаване на нагласите на инвеститорите. Вече видяхме влияние върху леята ", каза главният икономист на „Volksbank" Мелания Ханчила в Букурещ.

„Вярвам, че инвеститорите ще анализират много внимателно данните, идващи от Румъния и другите страни в региона ... котировките на суаповете за кредитно неизпълнение (CDS) може да се повишат, заради тази ситуация в България".



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.