Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
20-05-2010

Изказване на Владимир Уручев на дебата в ЕП за компенсациите за АЕЦ "Козлодуй"

В четвъртък евродепутатите гласуват за предоставяне на финансова помощ за България за извеждането от експлоатация на блокове 1 - 4 на АЕЦ "Козлодуй". Дебатът беше в сряда вечер в Страсбург.

Портал ЕВРОПА ви представя изказванията на българските депутати Владимир Уручев (ЕНП-ГЕРБ) и д-р Антония Първанова (АЛДЕ-НДСВ), направени в сряда вечерта в Страсбург по време на финалните дебати по доклада, който трябва да даде на България достъп до първите 75 милиона eвро допълнителни компенсации за АЕЦ "Козлодуй".

Тяхната обща стойност до 2013 г. е 300 милиона eвро. Документът предвижда стриктен контрол по усвояването на парите и връщане на неправомерно изразходваните суми в евробюджета.

Гласуването в пленарната зала е насрочено за четвъртък, след което първият транш от допълнителните компенсации вече ще може да бъде преведен на България.

Подробности на Портал ЕВРОПА в четвъртък!

Изказване на евродепутат Владимир Уручев (ЕНП-ГЕРБ):

По време на преговорите за присъединяване към Европейския съюз, под натиска на определени политически сили, България се съгласи да затвори четири от ядрените си блокове в АЕЦ "Козлодуй" и изпълни този ангажимент точно в предвидените срокове.
От своя страна ЕС предостави в Договора за присъединяване финансова помощ с бюджет от 210 млн евро за периода 2007-2009г. с цел подпомагане извеждането от експлоатация и справяне с последствията от преждевременното затваряне на блоковете.

ЕС също даде политически гаранции за продължаването на подкрепата на Общността за периода 2010-2013 год. Така би се постигнало поне в сроковете за финансово подпомагане еднакво третиране на страната ни спрямо Литва и Словакия, които също са се ангажирали с предсрочно спиране на ядрени мощности.

Затова, вследствие изрично настояване от страна на България и в съответствие с принципите на Европейската общност за солидарност и равнопоставеност на държавите членки, ЕК излезе с настоящото предложение за допълнителна помощ за България в размер на 300 милиона евро за периода 2010-2013г.

Размерите на това финансиране по никакъв начин не могат да компенсират милиардните загуби за страната от преждевременното спиране на блоковете.

В същото време помощта е крайно необходима за осъществяване на по-нататъшния процес на извеждане от експлоатация, за което се предвижда да бъде използвана по-голямата част от сумата.

Не по-малко важно за страната е и предвиденото финансиране на мерки за модернизация на енергийния сектор и намаляване на вредните емисии, за енергийна ефективност и енергоспестяване, за насърчаване на възобновяемата енергия, с което ще се подобри надеждността на снабдяването на населението и предприятията с енергия.

Гласуваният с огромно мнозинство във водещата kомисия ITRE (Комисията по индустрия) доклад по законодателното предложение на Комисията съответства изцяло на тези нужди.

Затова за нас е крайно неприемливо възобновяването на опитите от страна на зелените чрез нови изменения в пленарна зала да бъдат прокарани текстове против въглищните електроцентрали като цяло, игнорирайки факта, че всички възможни проекти в тези централи са насочени в крайна сметка към намаляване на емисиите от тяхната работа.

Неприемливи са и текстовете от новите предложения на Групата на Зелените за форсирано и предпоставено решение за директно погребване на отработило ядрено гориво, преди да се е състоял истинския дебат по този въпрос в контекста на предстоящата законодателна инициатива на ЕК за директива за радиоактивните отпадъци в ЕС.

В заключение предлагам да подкрепим предложението на Комисията с всички изменения, приети в комисията ITRE и да отхвърлим новите пет изменения 32 до 36, представени за пленарна зала от групата на зелените.

Благодаря предварително на всички колеги за подобна подкрепа.

Пред "Europolitics" Ребека Хармс (Германия - Зелени) казва, че не разбира позицията на някои евродепутати от новите страни-членки по отношение на енергийната сигурност: "Те се страхуват от зависимост от "Газпром", но защо не се страхуват от ядрената зависимост от "Росатом"? - пита Хармс, според която тези нови европейски страни зависят стопроцентово от Русия в сферата на атомната енергетика.Контекст

Гласуването в пленарната зала в Страсбург, предшествано от дебата в сряда вечер, ще бъде в рамките на процедурата по консултация и е насрочено за четвъртък - 20 май 2010 г.

На 28 април 2010 г. Комисията по индустрия в ЕП подкрепи с 47 гласа "за", 4 "против" и 1 "въздържал се" изменен проекто-регламент за предоставяне на финансова помощ за България за извеждането от експлоатация на блокове 1 - 4 на АЕЦ "Козлодуй". Определената сума за програмата до края на 2013 година възлиза на 300 млн. евро. Въпросните изменения засилват мерките за опазване на околната среда по време на извеждането от експлоатация на блоковете, както и регламентират начина, по който ще се контролира използването на финансовата помощ. Идеята е средствата да подпомогнат еко-подобрения в региона, да се повиши енергийната ефективност на производствените мощности и да има професионално обучение на засегнатите служители в АЕЦ "Козлодуй". Размерът на заделените средства ще се преразглежда ежегодно. Изпълнението на програмата може да бъде обект на одит от ЕК или външни одитори.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.