Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
20-05-2010

Изказване на Ивайло Калфин по доклада "Програма Козлодуй"

Ограничения за използването на средствата, отпускани за затварянето на І - ІV блокове на АЕЦ "Козлодуй" би било в разрез с досегашната политика на ЕС в областта на намаляването на на вредните емисии.

Това заяви членът на ЕП Ивайло Калфин (С&Д-БСП) на дебата в сряда вечерта в Страсбург по решението за отпускане на допълнителна помощ от 300 млн. евро за извеждането от експлоатация на четири блока на АЕЦ "Козлодуй". Калфин посочи основните аргументи в защита на решението и отхвърли направените в последния момент предложения на Групата на Зелените, които отново поставят темата за изграждане на хранилище за ядрени отпадъци и за налагането на ограничения при изразходването на отпусканите средства.

Ето основните моменти в неговото изказване:
 
Благодаря на докладчика г-жа Хармс за усилията, които положи за това, в този документ да се засегнат важни за европейските граждани теми.

Основната цел на този документ е да се подпомогнат усилията на България за извеждане от експлоатация на 4 от 6-те блока на ядрената си централа.

Няма да коментирам доколко обосновано беше подобно решение. Един път влязло в Договора за присъединяване към ЕС, това задължение трябва да се изпълни и българските власти правят всичко, което е необходимо в това отношение.

Същевременно затварянето на подобно съоръжение преди срока, предвиден в икономическите разчети предполага огромна пряка и косвена цена. Част от тази цена се компенсира от ЕС.

С това решение ЕС изравнява подхода към България с този, приложен към две други страни - нови членки на ЕС, които са поели същите ангажименти. Спазването на същия подход е много важно, защото наше задължение е да запазим кохерентността на европейската политика.

60% от отпуснатите средства ще се използват непосредствено за извеждане на съоръженията в ядрената централа "Козлодуй" от експлоатация, а останалите 40% - за повишаване на енергийната ефективност и намаляване на емисиите на СО2 в България.

Искам да обърна специално внимание на някои много уместни въпроси, поставени от докладчика г-жа Хармс: на първо място - въпросът за съдбата на отпадъците от отработеното ядрено гориво и облъчените елементи. Това е много важен въпрос, по който очакваме през есента ЕК да предложи специална директива. Тогава ЕП ще има възможност да обсъди задълбочено този въпрос, който е от значение за много европейски граждани. Поради това не мисля, че решението на парламента по този въпрос, което да е принципно, следва да се предрешава с настоящото решение. Това по никакъв начин не отменя или не намалява отговорността на правителствата на страните, които имат подобни съоръжения, да намерят окончателно решение на въпроса с отработеното гориво.

На второ място - по използването на средствата. Няма съмнение, че с получените от ЕС средства не трябва да се финансират проекти, които увеличават емисиите на СО2. По този въпрос съм напълно съгласен с г-жа Хармс. Между другото опитът досега и в България, и в другите две страни, които получават подобни средства не показва да има подобни злоупотреби. Това, което обаче мисля, че трябва да видим в този текст, е кохерентност на европейската политика и прилагане на еднакъв подход към всички. Целта, която и досега съществува е тези средства да се използват за увеличаване на енергийната ефективност и за намаляване на вредните емисии. Всеки, който познава този регион ще признае, че това са изключително важни цели, които значително мултиплицират и националното финансиране.

За европейските граждани е много важно техните средства да се използват по предназначение, прозрачно и ефективно. Средствата, които отпуска ЕС за България отиват в специален фонд, в който се включват суми и от други донори. По предварително одобрени програми и под контрола на ЕБВР, средства от този фонд, заедно със съответното национално финансиране се насочват към съответните проекти. Предстои съвсем скоро Европейската сметна палата да направи ревизия на тези фондове, включително и на този в България. Убеден съм, че и в бъдеще ЕП ще следи отблизо как се извършва използването на тези средства.
 
 

 



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.