Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
20-05-2010

Отглас от дебата в сряда в Страсбург за допълнителните средства за АЕЦ "Козлодуй"

В четвъртък евродепутатите ще гласуват резолюцията за предоставяне на допълнителна финансова помощ за България от 300 млн. евро за извеждането от експлоатация на блокове 1 - 4 на АЕЦ "Козлодуй" до 2013 г.

Документът предвижда стриктен контрол по усвояването на парите и връщане на неправомерно изразходваните суми в евробюджета. След гласуването първият транш от 75 млн. евро от допълнителните компенсации ще може да бъде преведен на България - преди това обаче трябва Съветът формално да разреши отпускането на парите. Всички политически групи с изключение на Зелените обявиха, че ще подкрепят резолюцията.

Междувременно: ЕП гласува с голямо мнозинство допълнителната финансова помощ за извеждането от експлоатация на блокове в АЕЦ "Козлодуй" Дебатът по предложението се проведе в сряда вечер в Страсбург. На дебата присъства лично еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, чието изказване е било позитивно за България. В подкрепа за отпускане на средствата са изразили мнения евродепутати от Румъния, Литва, Великобритания (Джефри Ван Орден), Латвия, Словакия и др.

Пръв Портал ЕВРОПА ви представи пълните текстове на изказванията на българските депутати Владимир Уручев (ЕНП-ГЕРБ), Ивайло Калфин (С&Д-БСП) и д-р Антония Първанова (АЛДЕ-НДСВ), направени по време на финалните дебати по доклада. Изказване е направил и Димитър Стоянов (Независими - Атака).

Ето какво разказаха пред Портал ЕВРОПА членовете на ЕП Уручев, Първанова и Калфин, часове преди финалното гласуване в четвъртък:

Между българските евродепутати няма политически различия по тази тема. АЕЦ „Козлодуй” е нещо, което ни обединява. Получихме силна политическа подкрепа от много наши колеги от други държави-членки. Радвам се, че от Групата на Социалистите и Демократите имаше най-много изказвания, подкрепящи България - каза за Портал ЕВРОПА Ивайло Калфин (С&Д - БСП), който ръководи българските социалисти в ЕП.

„Няма проблем за отпускането на сумата – всички политически групи подкрепят това и очаквам резолюцията да бъде подкрепена. Нямаме повод за притеснения за тези допълнителни средства. Проблемът е за какво точно да се използват те”, обобщи в телефонен разговор с Портал ЕВРОПА членът на Европейския парламент Владимир Уручев (ЕНП-ГЕРБ), който е докладчик в сянка и е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика и дългогодишен служител в АЕЦ „Козлодуй”.

„От разговорите с моите колеги, най-вече докладчиците в сянка, които определят позициите на съответните политически групи, зная, че предложенията на Зелените няма да бъдат подкрепени – това са измененията от 32-о до 36-о, за пренасочване на почти 40% за преработване и съхраняване на отработено ядрено гориво по простата причина, че този дебат няма връзка с една конкретна помощ, за каквато става дума”, каза още Уручев и поясни, че това първоначално предложение не е намерило подкрепа и е било оттеглено.

Винаги когато се обсъжда въпрос, свързан с ядрената енергетика, в ЕП се създава емоция, тъй като има политически сили, които не подкрепят ядрената енергетика – например партиите от Алианса на Зелените, разказа Уручев и допълни: „Решение за трайно съхранение на радиоактивните отпадъци се търси вече повече от три десетилетия и в нито една държава не е намерено окончателно такова. Групата на Зелените по традиция преувеличава силно този проблем. Количеството на радиоактивни отпадъци в сравнение с другите битови и промишлени отпадъци е в хиляди, ако е и в милиони пъти по-малко. Затова те могат да се съхраняват по-лесно и по-контролирано.”

От своя страна евродепутатът Ивайло Калфин допълни пред Портал ЕВРОПА, че през есента ще се обсъжда директива на ЕК за изработване на цялостна европейска политика за отработеното ядрено гориво и не е нормално в България да се взема решение предварително. Калфин е подчертал в своето изказване, че България не може да приеме внесените в последния момент предложения на Групата на Зелените за съхраняването на отработеното ядрено гориво. По телефона Калфин заяви: „Този текст не е приемлив за нас: въпросът може да се обсъжда чак след като има обща европейска политика по темата. В момента има различни възможности.”

По думите на Владимир Уручев се търси такава технология и начин на съхранение, които да гарантират дългосрочна безопасност. Работи се по различни направления – едно от тях е погребване в дълбоки геологически структури, каза още той. „Истината обаче е, че тепърва предстои в ЕС да се проведе един много сериозен дебат, в който ще се чуят всички становища и ще се стигне до изработването на единно виждане на ЕС да това, в каква посока трябва да се върви”, посочи Уручев.

Пред "Europolitics" Ребека Хармс (Германия - Зелени) казва, че не разбира позицията на някои евродепутати от новите страни-членки по отношение на енергийната сигурност: "Те се страхуват от зависимост от "Газпром", но защо не се страхуват от ядрената зависимост от "Росатом"? - пита Хармс, според която тези нови европейски страни зависят стопроцентово от Русия в сферата на атомната енергетика. Той очаква именно тогава и България да предприеме съответните действия. „Аз трябва да ви кажа, че в България този въпрос не е забравен – в момента се провежда изследване, възложено от Държавното предприятие за радиоактивни отпадъци, за проучване за такива дълбоки геологични структури. Търсят се компетентни други организации, включително международни, за да се намери сполучливо и приемливо решение – както за ЕС, така и за българските граждани” – заключи Владимир Уручев.

Ивайло Калфин коментира и другите предложения на Групата на Зелените, отнасящи се до недопускане на инвестиции от дадените допълнителни средства в заводи, които използват въглища за производство на електричество. „Това също е едно ограничение, което не е съществувало досега и което няма да е в тон с начина, по който се процедираше с другите две страни, затварящи своите АЕЦ във връзка с еврочленството - Литва и Словакия”, каза Калфин.

Той каза, че е изненадан от „симпатията” в редиците на Групата на АЛДЕ в ЕП спрямо предложението за ограничение на инвестиции в съществуващи ТЕЦ-ове, давайки пример как средства от фонда за „Козлодуй” са използвани за изграждане на сероочистващи инсталации в „Марица-Изток”. Според Калфин това трябва да бъде допустим разход.

Пред Портал ЕВРОПА евродепутатката д-р Антония Първанова (АЛДЕ-НДСВ), която е докладчик по темата за АЕЦ „Козлодуй” в Комисията по околна среда, обясни, че страната ни никога не е използвала средства за такива инвестиции, така че тази презумпция е „изцяло виртуална”. „Част от либералите – румънските либерали – настояват за подкрепа на този текст. Снощи имахме много остра дискусия – че такова предложение не е адекватно. Изразих мнение, че ако ще записваме за какво не трябва да се използват парите, то нека напишем, че не може да се използват за спонсориране на „Ал Кайда”. Позицията на Групата на АЛДЕ определено ще се раздели – предполагам, че румънците и някои от британците ще гласуват за този текст. Ние, българските либерали, имаме позиция и нова листа за гласуване, по която сме подкрепяни от по-голямата част от колегите си” – каза д-р Първанова.

Тя обобщи също, че на българските евродепутати се наложило да реагират остро на нападки към България по време на дебата – имало обвинения от типа, че страната ни „шантажира” с цел компенсиране на своите загуби чрез въпросните допълнителни средства, или пък че „ще злоупотреби” с парите, както била направила с предишния транш. „Аз поисках присъстващият в залата комисар по енергетика Гюнтер Йотингер да потвърди, че ЕК има доклад, който показва, че България е била корекнта”, обясни Антония Първанова.

"Няма, не съществува пряка връзка между средствата, които сега се отпускат за обезопасяване на АЕЦ "Козлодуй", и средствата, с които в бъдеще биха могли да се изградят нови централи, базирани на лигнитни въглища. Българската общественост и индустрия са силно мотивирани да строят нови екологично чисти енергийни източници, които по никакъв начин няма да замърсяват околната среда, нито европейския въздух, нито земята. Затова искам да благодаря за загрижеността на г-жа Хармс, но нека да я успокоя и да ви уверя, че няма такава опасност. Без страхове средствата може и трябва да се отпуснат, и те ще се използват точно и единствено по предназначение." (проф. дтн Владко Панайотов - АЛДЕ-ДПС, пред евродепутатите от АЛДЕ в сряда вечерта)

Румънски евродепутати от различни партии казали, че АЕЦ „Козлодуй” създава проблеми със сигурността, че централата е заплаха за река Дунав и дори за Букурещ и че би могла да е опасност за населението. „Говореха също, че централата ни нямала обвивка – независимо от това, че става дума за съвсем различен тип реактори, които се базират на вакуум, а не на високо обратно налягане”, допълни Първанова и заяви: „Разбира се всичко това не отговаря на истината. Мисля, че това е пореден опит за инсинуации и за карикатурни презумпции, че България, видите ли, нямала затруднения с доставката на енергия и би използвала тези допълнителни средства, за да ги вложи в стари ТЕЦ-ове, които използват лигнитни въглища.”

Например зам.-председателката на Групата на АЛДЕ Адина Валеан – Румъния подкрепи отпускането на пари за затварянето на АЕЦ „Козлодуй”, което било важно за Румъния, понеже по нейна информация тези блокове не отговарят на стандартите за сигурност. Адина Валеан също се изказа в полза на ограничаването на използване на евро-средствата за модернизиране на въглищни електроцентрали.

Пред Портал ЕВРОПА Антония Първанова коментира, че според нея има срам от това, че България е била принудена да затвори реакторите си преждевременно, защото фактите показват какво се е случило: „Т.е. спрели сме нещо, което е можело още да работи безпроблемно и сме произвели нещо, което дава големи емисии на въглероден двуокис.”

Тя заключи, че в ЕП има голяма група депутати, които са чувствителни – и то независимо от националност и партийна принадлежност – по темата за въглеродните емисии и за технологиите, които използват лигнитни въглища.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.