Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
20-05-2010

Видео: зам.-председател на третата по големина политическа група в ЕП за опасностите, които АЕЦ "Козлодуй" крие

Портал ЕВРОПА ви представя изказването на заместник-председателя на Групата на АЛДЕ в ЕП Адина Валеан (Румъния) по време на дебата в пленарната зала в Страсбург в сряда вечерта, предшествал гласуването в четвъртък на резолюцията за отпускане на допълнителна финансова помощ от ЕС за България за извеждането от експлоатация на блокове 1 до 4 на АЕЦ "Козлодуй".

Адина Валеан настоява за строг контрол от страна на европейските институции върху процеса по извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй". Румънската евродепутатка е сред отговарящите в Групата на АЛДЕ за енергетиката.

На нейния уебсайт е публикуван видеозапис от изказването й в пленарната зала. Зад г-жа Валеан виждаме българския евродепутат-либерал д-р Антония Първанова.


Благодаря, г-н председател.

Уважаеми г-н еврокомисар, уважаеми колеги,

Като докладчик по инвестициите в енергийната инфраструктура и докладчик в сянка по сигурността на доставките на газ, съм много чувствителна по въпросите, свързани със сигурността в енергетиката и съм убедена, че Европейският съюз има да играе в тази област ключова роля.

Като румънски евродепутат съм още по-заинтересована от конкретния въпрос за АЕЦ "Козлодуй".

Поради очевидни екологични причини и предвид факта, че централата се намира на границата на моята страна, АЕЦ "Козлодуй" от дълго време е повод за тревога у румънските граждани.

АЕЦ "Козлодуй" отстои едва на четири километра от река Дунав и на 150 км. от Букурещ.

Според международните експертизи, централата няма защитно покритие и има сериозни рискове от радиоактивно изтичане в почвата и водата.

Как премина дебатът в сряда.
Как премина гласуването в четвъртък.

Смятам, че Европа има отговорност за подпомагането на извеждането от експлоатация на централата, ето защо трябва да осигурим достатъчно средства за финансирането на този проект.

От съдбоносна важност е да опазим сигурността на най-високото възможно ниво, да осигурим необходимата експертиза и да приложим най-добрите международни практики.

Извеждането от експлоатация и демонтирането трябва да се извършат по много стриктни правила и стандарти, в противен случай ще възникне заплаха за сигурността в целия регион.

Ето защо аз напълно подкрепям това предложение [за резолюция, бел.ред.] и съответно нашия ангажимент да предоставим допълнително 300 млн. евро за този проект.

Нека също ви припомня, че Европейският парламент преди няколко месеца предостави първите 75 млн. евро към бюджета на ЕС за 2010 г.

Трябва да бъдем бдителни по отношение на прозрачността в използването на европейските фондове. До момента Европейската комисия беше напълно неудовлетворена от информацията за извеждането от експлоатация, предоставяна от България.

Мониторингът върху фондовете трябва да бъде по-строг.

Ето защо аз смятам, че първо Европейската комисия трябва да извърши специфична оценка - да оцени предимствата и слабостите на предходните подобни проекти, с цел да подобри програмирането на фондовете заедно с ЕБВР за следващия период на финансиране 2010 - 2013 г.

Обсъждахме няколко поправки, изискващи от българските власти да предоставят цялостна национална стратегия, обхващаща дългосрочни цели в сферата на енергийната ефективност и на възобновяемата енергия като предпоставка за пакета от 120 млн. евро.

Източник: сайта на Адина Валеан.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.