Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
09-06-2010

Българските коментари на решението на ЕК да проверява статистиката ни

Ако съмненията на Европейската комисия за икономическата статистика на България се докажат след проверката на "Евростат", ръководството на Националния статистически институт трябва да бъде освободено. Това каза на брифинг в парламента съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, цитиран от Агенция "Фокус".

„Изказването на комисаря Оли Рен е продиктувано от съмнения в качеството и верността на информацията, която статистически се произвежда в България, и се предоставя на българското правителство и на ЕК. Проверката, която ще направи комисарят, ще покаже дали имат основания тези съмнения. Ако съмненията са основателни, причините могат да бъдат две: Некомпетентност на ръководството на НСИ, или - голямо слагачество на НСИ през ръководството му към правителството, с надежда да се защитават работни места или позиции. И в двата случая, ако се потвърдят съмненията и ако статистическият институт не може да докаже качеството и верността на своята информация, ръководството трябва да бъде освободено и заменено с хора, които си вършат почтено работата и изпълняват изискванията на закона", каза Костов.

Евродепутатът от БСП Илияна Йотова заяви, че изявление на еврокомисаря Оли Рен е в крещящо противоречие с мнението на финансовия министър Симеон Дянков, че България е излязла от финансовата и икономическа криза. За Радио „Фокус" тя коментира, че в този случай вицепремиерът и финансов министър лъже своите граждани. „И ако след едно такова действие той не си подаде оставката, то вината ще се носи и от управляващото мнозинство, и от управляващата партия. И те трябва да дадат отговор защо това се случва.", каза още Йотова.

Според нея Европейската комисия не може да бъде лесно заблудена нито от „позитивния и прекалено мажорен тон" на финансовия министър, нито от някои показни действия, които се вършат в страната.

Йотова посочи, че тя и колегите й ще направят свое проучване какво е накарало Оли Рен да направи това изявление и кои са онези параметри, които са най-смущаващи в момента във финансово - икономическата система на България. „Въпреки бодрия тон на министър Дянков, нещата наистина отиват на зле и по-добре сега да се вземат мерки, отколкото когато стане късно - случая в съседна Гърция", подчерта Илияна Йотова.


Обявената от комисаря Оли Рен мисия е очаквана от Министерството на финансите още от месец май, след като при подготовката на междинните оценки за фискалните нотификации за страната ни за 2009 г. и предварителните оценки за 2010 г., възникна проблемът с неидентифицирани към началото на март задължения на държавата по анекси и допълнения към договори с частни фирми. Така във вторник Министерството на финансите коментира информацията за предстоящите проверки.

В резултат на това, дефицитът на страната ни по стандарта ESA 95 беше коригиран от 1.9% от БВП (съгласно Конвергентната програма) на 3.7% от БВП. Тази мисия не ни изненадва, нито притеснява.

Според зам.-министър Ана Михайлова, която взе участие в заседанието на ЕКОФИН в Люксембург, което приключи днес, страната ни не е била тема от дневния ред на финансовите министри.

Националният статистически институт подготвя и изпраща статистическата информация за дефицита и дълга на България в съответствие с ръководните правила и принципи, залегнали в Ръководството за дефицита и дълга на сектор „Държавно управление", разработено от Евростат. Тези данни се предоставят два пъти годишно на Евростат през месец март и септември. Това съобщиха от НСИ във връзка с информация за това, че Европейската комисия се съмнява в качеството на статистическата информация за дефицита и дълга, предаде Агенция „Фокус".

След това тече верификационен механизъм, по времето на който данните се проверяват от Евростат за качество и спазване на изискванията на съответното ръководство. Данните се публикуват официално след като премине процеса на проверка. Последните данни за дефицита и дълга, които НСИ предостави на Евростат, са от края на месец март 2010 година, като след одобрението на Евростат бяха официално публикувани на 22 април 2010 година на страниците на НСИ и Евростат.

Трябва да се има предвид, че според съществуващия Регламент 479/2009 за прилагане на протокола за процедура при прекомерен дефицит, приложен към договора за създаване на Европейската Общност, във всяка страна се провеждат регулярни мисии на Евростат за проверка на статистическата информация за дефицита и дълга. Последната такава мисия е от март 2008 година и през тази година предстои нова регулярна мисия, която беше насрочена за март 2010 година, но беше отложена поради натовареността на експертите от Евростат. Конкретните дати на мисията предстои да се уточнят.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.