Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
10-06-2010

ЕК е загрижена гръцката измама с бюджетните данни да не бъде повторена и в България

Вероятно ще се появи повторение на гръцката измама относно реалните данни за бюджет на държава в Европа, тъй като Европейската комисия обяви, че ще изпрати проучвателна мисия в България, за да оцени надеждността на статистическите данни на страната, които бяха променени за кратък период „ от балансиран бюджет до дефицит", коментира „Еурактив".

Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен съобщи във вторник по време на пресконференция, че ЕК има „съмнения" относно данните на България за бюджета и че в скоро време ще бъде изпратена „методологична мисия" в София, за да оцени ситуацията.

„Имаме някои притеснения относно статистическите данни, предоставени от България и обмисляме да изпратим мисия в скоро време", заяви Рен след среща на европейските министри в Люксембург.

Притесненията на ЕК са свързани с два аспекта. Първият е, че Брюксел съжалява, че твърде късно е бил уведомен от българските власти относно значителното изменение на бюджетната прогноза", каза говорителят на Рен Амадеу Алтафаж по време на пресконференция в Брюксел в сряда. Това вече представлява „нарушение на задълженията, произтичащи от европейските договори".

Вторият аспект е, че „Комисията (все още) няма информация защо България е променила бюджет 2010 от балансиран бюджет до дефицит, изчислен на 3.8% от брутния вътрешен продукт в рамките на две седмици, въпреки че макроикономическата обстановка е останала непроменена или дори се е подобрила", обясни говорителят на Рен, цитиран от „Еурактив".

През последните месеци бяха извършени редица арести в България за незаконно присвояване на средства от ЕС. Българското правителство обвини съдилищата, че се бавят прекалено много с произнасянето на присъди за обвиняемите, коментира АФП.

Мисията на ЕК в България е смятана за една от първите, която ще разполага с нови правомощия за одит и разследване, които бяха предоставени на Евростат.

Новите правомощия за одит - първо, поискани от предшественика на Рен Хоакин Алмуния през 2005 г. - са били подкрепени от европейските министри, но трябва да бъдат одобрени и от Европейския парламент.

От своя страна българският министър на финансите Симеон Дянков заяви в сряда, че няма повод за притеснение за планирания одит на ЕС, въпреки плановете на правителството за преразглеждане на своя бюджет 2010, предаде „Бизнес Уийк".

През април София информира статистическата служба на ЕС Евростат , че дефицитът е почти двоен в сравнение с миналогодишния - 3.7% от БВП и страната няма да може да се присъедини към еврозоната през 2011 г. Миналата година дефицитът на България е бил 1.9% от БВП.

Дянков заяви, че не е бил изненадан от провеждането на одита. „Ако работех в Евростат бих изискал проверка на данните", каза министърът.

Дясноцентристкото правителство на България промени прогнозата за бюджет 2010 от 0% до 3.8% от БВП. Дянков обясни, че рецесията е намалила приходите. Очаква се тази седмица българският парламент да одобри промяната в бюджета, съобщава „Бизнес Уийк".

Правителството обвини предшествениците си за грешните данни за разходите, твърдеейки че социалистите са скрили над 2.2 млрд. лева от договори за оръжие, телекомуникации и строителството.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че правителството му не е знаело за несъответствието, когато е обявило, че София ще бъде готова да се присъедини към еврозоната през следващата година. Това е причината то да се откаже от тази цел.

Анализаторите разкритикуваха планираното преразглеждане на бюджета и настояха бързо да бъдат проведени реформи и да намалят публичните разходи.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.