Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
21-07-2010

Коментари на европейските издания относно докладите на ЕК за България и Румъния

България обеща във вторник да положи повече усилия в борбата с корупцията по високите етажи и организираната престъпност в отговор на критиките от страна на Европейската комисия, започва статия във „Файнешъл Таймс", в която се коментират докладите на ЕК за България и Румъния по Механизъма за сътрудничество и проверка.

„Приемаме всички направени коментари. И ние стигнахме до подобни заключения", каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от електронното издание.

Полицията и прокуратурата в най-бедните държави на Европейския съюз са в състояние да постигнат известен напредък в ограничаването на мафиотските групи, които процъфтяха при предишното социалистическо правителство, според Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи, продължава коментара „Файнешъл Таймс". Но съдебната власт изостана, твърди Цветанов. „Съдебната ни система не отговаря на потребностите на обществото и на държава, която е членка на ЕС", допълва той.

Съдиите са критикувани от прокурорите за отхвърляне на случаи заради технически формалности и показват снизходителност към членове на организирани престъпни групи.

ЕК подчерта, че съдебната система в България „трябва да поема инициатива по-често и да покаже по-силно чувство на отговорност".

От своя страна Бойко Борисов твърди, че ще бъдат създадени специалните съдилища, в които да се разглеждат случаи на организирана престъпност от следващия януари, с цел постигане на повече присъди. Той каза, че новото законодателство ще бъде изготвено, за да се подобрят процедурите за обществени поръчки, съобщава „Файнешъл Таймс".

В доклада на Комисията се каза, „че 60% от офертите в България показват нередности, докато този процент достига 100 за големите обществени инфраструктурни проекти".

Въпреки това, Комисията размрази стотици милиони евро от европейските фондове, определени за България, които бяха блокирани заради измами, злоупотреби и корупция сред високопоставени служители.

„Въпреки че България е предприела реформи и е постигнала важни резултати, Румъния е загубила импулса", коментира доклада „Бизнес Уийк".

Най-бедните и най-нови членки на ЕС също се класифицират като най-корумпираните, според международната организация „Трансперънси интернешънъл".

Предупрежденията на Съюза предизвикаха разследвания на министри, бизнесмени и депутати. Нито една от държавите не е успяла да осъди висш политик, с изключение на незначителни случаи на корупция, включващи кметове и полицейски служители.

ЕК спря налагането на краен срок за Румъния, за да постигне напредък и не заплаши да спре субсидиите от еврофондовете за страната. През 2008 г. ЕС спря 500 милиона евро ($ 645,300 милиона) субсидиите за България, припомня „Бизнес Уийк".

Освен това ЕК прикани Румъния „да изпълни своите ангажименти по намиране на най-подходящите правни средства за възстановяване" на правомощията на Националната агенция по интегритет.

От своя страна румънският президент Траян Бъсеску заяви, че ще призове за извънредно заседание на парламента в началото на август. Законодателите ще обмислят приемането на нов закон за създаване на агенцията, както е договорено с Европейската комисия.

„Убеден съм, че политиците, опозицията и управляващите партии ще намерят начин да прокарат нов закон за Агенцията, за да отговарят на нашите ангажименти", каза Бъсеску по време на пресконференция. „Въпреки това ние не може да приемем формулировката, че Румъния е „в явно нарушение на ангажименти, поети при присъединяването към ЕС, тъй като Букурещ е изпълнила останалите три показателя", продължава той, цитиран от „Бизнес Уийк".

Комисията прикани България да защити своите публични средства „срещу измами и конфликт на интереси".

След последния доклад на ЕС през 2009 г., новите правителства обещават да изкоренят корупцията и да се борят с тежката рецесия.

Администрацията на министър-председателя Бойко Борисов обвини бившия български министър-председател Сергей Станишев за неправилна употреба с класифицирани документи, припомня изданието.

Трима български министри от предишното правителство очакват съдебен процес по обвинения в нарушения на правилата за обществени поръчки. Няколко членове на организирани престъпни групи, участващи в отвличания, рекет, контрабанда на наркотици и проституцията са били арестувани и обвинени, но никой не е осъден, завършва коментара си „Бизнес Уийк".

„ЕЮобзървър" пише, че ЕК още веднъж разкритикува България и Румъния за корупция, неефективна съдебна система и полиция. Тези критики притесниха и двете страни, че планираното присъединяване към Шенгенското пространство за следващата пролет може да се забави.

Доклади на ЕК за двете държави се издават два пъти годишно, откакто балканските държави се присъединиха към ЕС. Но те дават усещане за дежа вю „ като отбелязват известен напредък" в някои области, най-вече законодателни, коментира „ЕЮобзървър".

Липсата на доверие в българската и румънската съдебна власт и полиция обаче може да предизвика различни санкции - отлагане на планираната интеграция в шенгенската зона, например.

В реч в Букурещ след публикуването на доклада Бъсеску заяви, че е „притеснен" за планираното присъединяване към Шенген през март догодина, въпреки положителните технически оценки до този момент.

България и Румъния се страхуват, че повечето северни страни тази есен могат да кажат, че проблемите в съдебните системи са достатъчно основание да не се доверят на двете страни за общо управление на границите и визовата система.

Всъщност в докладите на ЕК не се споменава шенгенското пространство. „Съветът на министрите ще вземе решение по въпроса", заяви за „ЕЮобзървър" представител на ЕС.

Измамите и конфликт на интереси по отношение на обществените поръчки са „голяма новост" в най-новите мониторингови доклади на Европейска комисия за напредъка на Румъния и България, предаде „Еурактив".

В България наскоро бе разкрита мащабна схема за източване на публични средства за лично облагодетелстване на близки роднини на политици и държавни служители.

Така например, ръководителят на агенция „Пътища" Веселин Георгиев е обвинен за даване на доходоносни поръчки на неговите братята Емил и Бойко. Делото все още е „висящо", дава пример „Еурактив". Друг случай, който посочва изданието е този на социалния министър Емилия Масларова. Образувано е наказателно производство за възлагане на поръчка за обновяване на един дом за възрастни хора, на стойност 5,5 милиона евро, на фирми, свързани с мъжа й.

Такива конфликти на интереси, не са просто наследство от предишното правителство, коментира „Еурактив". Здравният министър Анна-Мария Борисова в сегашното правителство е обвинена за договори за ваксини. Освен това пресата изобилства от лобистки скандали в парламента, а главни герои са по правило народни представители от партията на Борисов ГЕРБ.

Друг проблем в България е фактът, че дори в случай на присъди за тежки престъпления, извършителите са често на свобода. Попитан от „Еурактив" да коментира тези особености на съдебната практика в България говорителят на ЕК Марк Грей каза, че това наистина е въпрос, който засяга Брюксел. Това не е въпрос за въвеждане на нов закон, а за по-ефективно използване на законодателство, което вече съществува, каза той.

„Ако погледнем практиката в други страни хората, осъдени за тежки престъпления остават в ареста", добави Грей.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.