Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
11-08-2010

Дискриминация на ромите: Те също са граждани на ЕС

„На ромите се отказва образование в ЕС и после са критикувани, че не могат да четат", критикува шефът на Amnesty International Австрия Хайнц Патцелт. Изгонване от страната, „обявявне на война", прогонване, изключвания и дори убийство - етническата група на ромите трябва да се бори в ЕС с много неща. Дълго време източната част на евросъюза се считаше за огнище на социални конфликти, сега обаче и изказванията на западни политици стават все по-остри. Хайнц Патцелт, генерален секретар на Amnesty International Австрия, изказва „най-голяма загриженост за човешките права", предава АПА.

Просията „не е честен начин" да се сдобиеш с пари, заяви наскоро шведският министър по миграционните въпроси Тобиас Билстрьом, след като стана ясно, че роми са били изгонени от скандинавската страна. Френският президент Никола Саркози формулира своята антипатия към най-голямото европейско малцинство значително по-драстично: той му обяви война. За Патцелт това е чисто безумие: „Няма да правя сравнения, но само ще кажа: Забранете това още в началото. Наблюдавам с ужас как наложили се правителства без проблем с благосъстоянието започват да секат дребни пари по най-отвратителния начин".

Патцелт криткува както ЕС, така и отделните страни-членки. „Как може един съюз от държави да допусне собствените граждани да бъдат третирани така?" пита той. Под „собствените граждани" Патцелт има предвид около 12 млн. роми, които живеят пръснати на континента и при най-катастрофалните условия, изхвърлени от своите общества.

Предразсъдъци със стотици години предистория били „двигател" за този омагьосан кръг, който все повече разделя роми от „бели". „Забранява им се образование, а после са критикувани, че не могат да четат и пишат, това е абсурдно", възмущава се Патцелт. „Беше доста неудобно на Европейската среща на върха за ромите в началото на април 2010 г. в Кордоба, когато всички се съгласиха, че вече съществуващите правила на играта в ЕС ще се прилагат в бъдеще и за роми. Ние говорим тук са граждани на ЕС".

Патцелт е убеден, че Европейският съюз предлага огромен шанс при интеграцията на ромите. „Би било идеално да се започне сега с това дори само заради самоутвърждаването. Как иначе може да се изиска от Владимир Путин да третира по-добре чеченците? ЕС не вижда колко смешно нещо трябва да пожертва".

Списъкът на Патцелт на провинилите се в Европа е дълъг. Той говори за „смъртоносно насилие" в Унгария, „брутални насилствени евакуации" в България, Румъния и Гърция, „объркан" номадски план от „отвратителен цинизъм" в Италия, където в Рим „хиляди роми са набутани в гета извън града и без транспортни връзки, за да ги обвинят после, че нямат работа", образователна политика в Чехия, която „може да те накара да повърнеш" и „скандални изявления" на Саркози и Силвио Берлускони.

Австрия може да се похвали в това отношение с добър пример. „Тук след атентатите в Оберварт наистина има събуждане", хвали Патцелт. Постоянни жилища, помощ за децата, работа за възрастните и достъп до здравната система са ключът за интеграцията на ромската етническа група. „Европа не се нуждае да преоткрива, трябва само да приеме, че става дума за наши граждани".



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.