Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
24-08-2010

Бъдещето на кохезионната политика предизвика спорове в ЕС

По ЕurActiv

Бъдещето на политиката на сближаване на Европейския съюз, което в момента подлежи на обсъждане в Брюксел, вероятно ще доведе до разделения в държавите-членки, тъй като се смята, че някои от тях настояват за ренационализация на европейското финансиране за заетостта, докато други настояват за запазване на статуквото в идните години.

Правителствата са разделени предимно по въпроса за бъдещето на Европейския социален фонд (ЕСФ), който разпределя европейски средства в целия блок с цел насърчаване на заетостта.

При икономическа криза и високите равнища на безработица в последните години се смята, че някои от най-големите финансови поддръжници на блока, в частност големите държави-членки, предлагат своеобразна ренационализация на тези средства за периода, който включва следващата финансова рамка на ЕС - от 2014 до 2020 година. Идеята циркулира в кръговете в ЕС през последните месеци, въпреки че не са дадени никакви конкретни предложения.

Възможността за преразглеждане на такъв ключов финансов ресурс предизвика силни критики от държавите-членки в Източна Европа, които са сред основните бенефициенти на средствата.

Миналата седмица лидерите на страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Словакия и Чешката република), изпратиха писмо до председателя на Европейската комисия, Жозе Мануел Барозу. Те поискаха ЕСФ да остане в обсега на кохезионната политика.

Техният призив последва предупреждението от юли на Мишел Сабан, председател на Европейската асамблея на регионите. „Наскоро научихме за плановете на ЕК да премахне Европейския социален фонд от сферата на кохезионната политика, за да се финансира новата политика по заетостта. Асамблеята остава нащрек за заплахи от ренационализация и секториране на политиката", се казва в открито писмо. Според говорител на организацията намеренията на Комисията "застрашават кохерентността и ефективността на цялата политика".

И бившият еврокомисар по регионалната политика Данута Хюбнер изрази подобно безпокойство. В ролята си на председател на ресорната комисия в ЕП през юли тя предупреди за отделянето на ЕСФ от кохезионната политика.

Комисията се опита да успокои дебатите. Говорителят Оливие Бейли заяви, че няма намерение „ да се отърват от Европейския социален фонд". Той предупреди, че „ ще има промени в структурата на бюджета за 2013 г. и след това".

Комисарят по социалните въпроси и заетостта Лазло Андор също каза, че фондът „ще се развива и адаптира" според стратегията Европа 2020.

Говорителят на Андор заяви ясно пред EurActiv, че „няма планове за премахване на Европейския социален фонд от кохезионната политика". Той подчерта, че фондът трябва да върви повече в линията на европейските приоритети. Очаква се в близките седмици ЕК да започне публична консултация по темата, заедно с вече протичащите дебати за разпределението на еврофондовете до 2020 г.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.