Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
16-09-2010

Срещата на върха на ЕС – основни теми ромите и Пакта за стабилност

На срещата на високо равнище на ЕС в четвъртък в Брюксел германският канцлер Ангела Меркел иска да се застъпи за изостряне на Пакта за стабилност на еврото. На дневен ред ще бъде и експулсирането на ромите от Франция. Обзор на ДПА.

Спорът за изгонването на хиляди роми от Франция ще завихри срещата на върха в Брюксел. Френският президент Никола Саркози обясни в сряда вечерта, че ще обсъди чувствителната тема с европейските партньори. Всъщност на срещата трябваше да се дискутира Пакта за стабилност на еврото, Пакистан и отношенията с Китай. Саркози обаче е ядосан на ЕК, която беше обявила юридически стъпки срещу Франция заради ромите.

Преди всичко той е възмутен от еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг, която индиректно направи връзка между експулсирането на роми и депортирането от нацистите. „Не съм вярвала, че след Втората световна война Европа ще стане свидетел още веднъж на такава ситуация". В сряда вечерта Рединг се извинила за своите изказвания, стана ясно от Париж, който накратко отвърна, че е взел предвид извинеието.

Премиерът Франсоа Фийон обясни вечерта на среща с европейските консерватори близо до Брюксел, че Франция ясно ще заяви на срещата на върха, че уважава националното и европейското право. Той определи сравнението на Рединг с Втората световна война като „скандално". Преди това от обкръжението на президента беше съобщено, че Саркози обяснил, че родината на Рединг Люксембург може на драго сърце на приеме ромите.

Подкрепа Саркози получи от консервативния италиански премиер Силвио Берлускони. За парижкия ежедневник «Le Figaro» той каза, че „това засяга всички страни в Европа. Затова тази тема трябва да е на дневния ред на срещата на върха на ЕС, за да може ние всички да говорим заедно за това и да намерим обща позиция".

Германският канцлер Ангела Меркел определи критиката на Рединг към френската политика към ромите като преувеличена. „Мисля, че Комисията разбира се има правото да се провери дали страните-членки действат на правната основа на европейките договори. Но намирам, че тонът на госпожа Рединг и преди всичко историческите сравнения не бяха съвсем подходящи", каза Меркел и също потвърди, че темата за ромите ще бъде дискутирана на срещата на европейките държавни и правителствени ръководители.

Друга оспорвана тема на еднодневната среща на върха е засиленият европейки бюджетен надзор и изостреният Пакт за стабилност на еврото. В момента работата по реформите напредва много бавно. Меркел се изказа за по-строги действия при нарушения на правилата за дефицит. „Германия ще подкрепи строги санкции. Важно е да стане ясно, че такава криза на еврото никога не трябва да се повтори".

Постоянният председател на ЕС Херман ван Ромпой ще представи междинен доклад за напредъка на неговата високопоставена работна група, към която принадлежи и германският финансов министър Волганг Шойбле. Австрийският финансов министър Йозеф Прьол се изказа по-рано също за по-строги правила. При нарушения на Пакта за стабилност и растеж трябва да може да се задейства автоматизиран процес с изострени санкции, обясни Прьол.

Малко преди срещата отново имаше раздвижване в спора за историческото споразумение за свободна търговия с Южна Корея. Външните министри искат да обсъдят и този сигнал за възможно решение.

27-те страни-членки ще дискутират в Брюксел стратегическите отношения с Китай и други развиващи се страни. Срещата ще послужи като подготовка на редица други срещи на високо равнище с азиатските държави и Индия.

Досега единствено Италия от държавите в ЕС блокира всъщност вече готовия пакт, за да защити родния автомобилен бранш. Рим се опасява от свръхголямо търсене на южнокорейски малки автомобили. Споразумението от друга страна трябва да открие предимства за европейките износители в азиатската страна в размер на милиарди.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.