Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
17-09-2010

Най-важните решения от срещата на върха на ЕС

Държавните и правителствените ръководители на ЕС се споразумяха в четвъртък в Брюксел по следните въпроси, обобщава ДПА:

Ромите: Спорът около експулсирането на хиляди роми от Франция занимаваше срещата на високо равнище непредвидено много. Постигна се споразумение върху много тънка обща линия, а именно Европейската комисия има правото и задължението да наблюдава и следи дали страните-членки спазват европейското общностно право. Взаимният респект е най-важният елемент в отношенията между Брюксел и държавите. Страните-членки взеха под внимание, че председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу се дистанцира от изказването на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг. Рединг беше сравнила поведението на Франция с Третия Райх. На следвата среща на високо равнище на ЕС през октомври трябва отново да стане въпрос за интеграцията на ромите.

Южна Корея: Държавите от ЕС утвърдиха едно считано за историческо споразумение за свободна търговия с Южна Корея. Европейски производители на автомобили, машини или хранителни стоки получават по-лесен достъп до притежаващите милиарди пазари на азиатски държави. На 1 юли 2011 г. 98% от митата трябва да отпаднат, размерът на търговията между двете страни трябва да нарасне годишно на 19 млрд. евро.

Пакистан: След катастрофата с наводненията през юни Пакистан може да очаква дългосрочно подпомагане от ЕС. Външните министри се изказаха за по-лесен достъп на пакистански стоки на европейския пазар. За най-важните продукти от Пакистан митата трябва паднат за временен период, колкото е възможно по-скоро. Освен това до 2014 г. Пакистан трябва да бъде приет в кръга от 16 държави, които спадат към особено бедните развиващи се страни.

Пакт за стабилност: В борбата с бъдещи кризи с дълговете Европейският съюз ще наблюдава по-строго от досега бюджетите и конкурентноспособността на страните-членки. Постоянният председател на ЕС Херман ван Ромпой представи на срещата междинни резултати на неговия отдел за специално назначение. През октомври той ще представи и конкретни предложения. Оспорвана е все още темата за санкции за провинили се държави с големи дългове, прекрачили границата за дефицит от 3% от икономическия продукт. Тук има също напредък, беше съобщено. „Работната група е работила отлично. Имаше широк консенсус", заяви Барозу.

Стратегически партньорства: ЕС иска да продължи да подобрява отношенията си с големи държави като Китай и Индия. По тази причина е планирана редица от „важни международни срещи". Европейският съвет установи първи водещи принципи за тези заседания. В бъдеще външните отношения на ЕС трябва да се фокусират засилено в тази посока. През октомври са планирани срещи на високо равнише с Китай и Южна Корея, до края на годината и с Индия.

Израел: Европейският съюз призова Израел да удължи изтичащия след няколко дни на 26 септември мораториум за строеж на еврейски квартали в западна Йордания. В декларация, на която се съгласиха външните министри на ЕС в Брюксел на срещата на върха, се казва, че съгласно международното право кварталите са „незаконни". Затова Израел трябва да удължи мораториума. Външните министри настояха също за прекратяване на насилието в региона, „особено на ракетни нападения и терористични атаки". Конфликтните страни трябва да се научат на „спокойствие и въздържаност" и да оставят всичко, което може да утежни преговорите за мир.
 



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.