Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
28-09-2010

ЕК: Над 30 % от бюджета за 2009 г. е бил използван за възстановяване и растеж на икономиката

Европейската комисия представи доклад за изразходването на бюджета на Европейския съюз през 2009 г. В него се посочва, че общите разходи са възлезли на над 112 млрд. евро. По-голямата част от тези средства са били използвани за насърчаване на икономическия растеж, трудовата заетост и научните изследвания и разработки, както и за селското стопанство.

97 % от бюджетните кредити са усвоени - процент, подобен на този за 2008 г. (98 %).

През 2009 г. ЕС е изразходвал 6,3 млрд. евро по Седма рамкова програма за научни изследвания и технологии. Със средства от ЕС са подпомогнати над 1 000 проекта за научноизследователско сътрудничество, като проекта „Fuel-Path" за ефикасно производство на биогорива. „

В рамките на програмата за конкурентоспособност и иновации над 34 000 малки и средни предприятия са се възползвали от средствата на ЕС. Тези средства са им помогнали да получат заеми в размер на 2,9 млрд. евро при финансиране от ЕС на стойност 295 млн. евро.

Смята се, че между 2007 и 2008 г. средствата от ЕС са спомогнали за създаването или запазването на над 200 000 работни места. Освен това чрез програмата „Еразъм" са финансирани над 300 000 стипендии за мобилност за 4000 университета.

Делът на политиката на сближаване в бюджета е останал висок. Плащанията по рамката за 2007-2013 г. възлизат на 25,5 млрд. евро - над два пъти повече, отколкото през 2008 г. (11,5 млрд.)

Комисарят на ЕС за бюджета Януш Левандовски заяви, че над30 % от бюджета за 2009 г. е бил използван за възстановяване и растеж на икономиката. „Всяко евро, което инвестираме в регионите си, може да генерира два или три пъти повече средства благодарение на „ефекта на лоста", поясни той.

Бюджетът на ЕС за селските райони ги подпомага с над 40 млрд. евро в преки помощи и в пазарни интервенции, които представляват почти половината от приходите на фермерите.

Развитието и защитата на правата и възможностите на гражданите на ЕС заемат все по-голяма част от бюджета на ЕС. През 2009 г. в проекти и обмен са участвали 110 000 младежи.

ЕС помогна също на пет държави-членки, нуждаещи се от оборудване за борба с пожари, и осигури антивирусни лекарства на България. От фонд „Солидарност" са били предоставени 623 млн. евро за облекчаване на отражението от природни бедствия, особено след земетресението в Южна Италия.

ЕС бе вторият по големина донор на помощ за развитие в света със средства в размер на 12 млрд. евро, достигащи до около 140 развиващи се страни. Бяха създадени специални инструменти, за да се помогне на най-бедните хора в света да издържат на тройната криза - икономическа, продоволствена и екологична.

През 2009 г. над 150 млн. души в 70 страни са получили хуманитарна и продоволствена помощ от ЕС. Предвижда се специално финансиране за подготовка на страните кандидатки и потенциални кандидатки да изпълнят условията за членство в ЕС.

Един от най-големите получатели на външна помощ е Судан (115 млн. евро). В Дарфур 3,6 млн. души са получили продоволствена помощ, а в Южен Судан - 436 000. Над 5 млн. души са получили здравни грижи, а помощ за водоснабдяване и за подобряване на санитарните и хигиенните условия е достигнала до 1,3 млн. души.

„Наложи се да адаптираме финансовата рамка четири пъти през последните години, като за последните почти двадесет години това не се беше случвало. Това показва, че на бъдещия бюджет на ЕС е необходима повече гъвкавост", поясни комисар Левандовски.

Административните разходи за всички институции са 7,4 млрд. евро или 6,5 % от общите разходи - дял, подобен на този за 2008 г. (6,2 %). През 2009 г. както и през 2010 г. Комисията се придържа към обещанието си да не иска разкриването на нови щатни работни места през следващите години освен в случай на присъединяване на нови страни.

Около 70 % от бюджета на ЕС се финансира от бюджетите на държавите-членки в зависимост от техния брутен национален доход (БНД). Финансирането от ДДС продължава да намалява през годините, като през 2009 г. то е малко под 11 %, а на традиционните собствени ресурси (основно мита) се падат малко над 12 %. Остатъкът от предходната година и другите приходи представляват 7,5 %.

Пълният текст на доклада четете ТУК .



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.