Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
19-09-2005

БЕЗИЗХОДИЦАТА В ГЕРМАНИЯ ЗАСИЛИ НЕСИГУРНОСТТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Изгледите за широка коалиция събудиха страховете за политическа нестабилност в Германия и последващо отражение върху Европейския съюз. Сега обаче като че ли съществува по-голяма сигурност за съдбата на Турция и планираната регулация на химикалите /REACH/.

Широка коалиция между ХДС/ХСС и ГСДП е една от възможностите, след вчерашните избори на 18 септември. Фундаментално противоположните възгледи по ключови политически въпроси ще направят трудно формирането на стабилно правителство. Все още не е ясно как отслабената Германия може да помогне за изпълнението на цели като Лисабонската стратегия, Европейската конституция и бъдещото разширяване.

Който и да формира ново правителство, ясно е, че ще минат седмици на коалиционни преговори, в които Германия ще е съсредоточена в самата себе си. Експерти предвиждат, че в случай на широка коалиция, вътрешните борби по спорни въпроси, няма да оставят на страната много време за решаване на належащите проблеми на Европейския съюз.

Германските гласоподаватели казаха ясно "не" на неолибералния икономически дневен ред, предложен от консерваторите и либералите, който е така желан от бизнеса. Въпреки че правителството на Шрьодер започна осъществяването на пакет икономически реформи, опозицията обеща да продължи с либерализацията и реформата на трудовия пазар. С гласовете си германските избиратели разочароваха тези, които се надяваха на силно германско лидерство в прилагането на неолибералната форма на Лисабонска стратегия.

Ако бъде формирана голяма коалиция, социалните реформи вероятно ще бъдат осъществени много предпазливо и едва ли ще бъде приложен по-радикален подход на дерегулация. Някои бизнес лидери се страхуват от застой в икономическите реформи, в случай че двете партии не се разберат по ключови въпроси, като реформата на пазара на труда.

Един от вариантите за коалиция е т.нар. "Ямайка" /черно, зелено, жълто, каквито са цветовете на флага на Ямайка/ между ХДС/ХСС, ГСДП и Зелените. Що се отнася до икономическата политика, съществува припокриване в предизборните програми на трите партии. Зелените със сигурност са по-склонни към реформи, твърдят от Центъра за приложни икономически изследвания.

Европейската химическа индустрия залагаше надеждите си на консервативно германско правителство, което да спре в последния момент оспорваното законодателство за химическата регулация. Както стоят нещата в момента обаче, изработеният от британското председателство на ЕС компромис ще мине на Европейския съвет през октомври, както е планирано. Още повече, че бизнес лидерите, които може и да са се надявали на чудодейно сътрудничество между Меркел и Саркози след изборите във Франция през 2007 г., може и да не бъдат разочаровани.

Изгледите за членство на Турция в ЕС изглеждат по-добри. Сега изглежда малко вероятно Християндемократическият съюз, в каквато и коалиция да влезе, да е в състояние да продължи да настоява за "привилегировано партньорство", а не за пълноправно членство.

Тъй като по-голяма част от германските партии са проевропейски настроени, което и да е правителство ще продължи да подкрепя европейската интеграция. Що се отнася до политиките на ЕС, едва ли ще има голяма разлика с една голяма коалиция. Тя вероятно ще доведе до създаването на Министерство по европейските въпроси. От една страна това ще бъде признание най-накрая за важността на политиките на ЕС. От друга съществува риск европейските политики да бъдат отделени от другите области, смята Бернд Хютенман от Европейското движение в Германия.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.