Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
08-10-2010

ЕК планира нови мерки за подобряване на качеството на законодателството на ЕС

Европейската комисия обяви планове за допълнително подобряване на качеството и релевантността на законодателството на ЕС. Тя ще оценява въздействието на законодателството през целия цикъл на политиката: през етапите на нейното разработване, на нейното прилагане и при преразглеждането й.

Комисията ще работи съвместно с Европейския парламент, Съвета и държавите-членки и ще ги насърчава да прилагат „интелигентното регулиране" в своята работа. ЕК реши и от 2012 г. нататък да увеличи периода на публичните консултации, предава европейската информационна служба Рапид.

Комисията ще придаде повече важност на оценката на съществуващото законодателство и политики.. Ще продължи изготвянето на оценки на въздействието за всички основни законодателни инициативи, за да се осигурят доказателства и прозрачност за всички ползи и разходи за свързаните с политиката възможности, налични за вземане на решения.

ЕК ще включи съществуващите си действия за опростяване на законодателството и намаляване на административните тежести в систематичен преглед на действащото законодателство, като целта е да се постигне максимално влияние на тези дейности.

На второ място, тъй като интелигентното регулиране е споделена отговорност за всички, които участват в създаването на политиката (Европейският парламент, Съветът, държавите-членки и други заинтересовани страни), Комисията ще засили работата си по прилагането на политиките, като направи законодателството по-ясно и по-достъпно. ЕН призовава Парламента и Съвета да постигнат по-нататъшен напредък в своя ангажимент да извършват оценки на въздействието по отношение на съществените изменения на нейните предложения.

От 2012 г. нататък се удължи периодът на консултации от 8 на 12 седмици, като през 2011 г. се осъществи преглед на политиката за консултациите на Комисията и като се увеличи предвидимостта по отношение на планираните предложения на Комисията и последващата работа по оценяване, за да се позволи на заинтересованите страни да подготвят своите ангажименти на много по-ранен етап.

Комисията одобри Доклада за 2009 г. относно субсидиарността и пропорционалността (17-ти доклад относно „по-доброто законотворчество"). Докладът представя общи сведения за принципите и съдържа примери за важни случаи, в които възникват опасения във връзка със субсидиарността. Той представя широкото разнообразие от мнения, застъпени от различните участници - Комисията, Европейския парламент, Съвета, Комитета на регионите, Икономическия и социален комитет и националните парламенти.

Комисията ще докладва за напредъка по програмата за интелигентно регулиране през втората половина на 2012 г.

Текущата програма за опростяване носи значителни ползи за гражданите и бизнеса. До края на 2010 г. ще бъдат приети общо около 200 предложения за опростяване. Програмата за действие за намаляване на административните тежести е на път да надхвърли целта си за намаляване на административните формалности с 25 % до 2012 г. Ако бъдат приети, предложенията на Комисията ще доведат до годишни икономии от 38 млрд. евро за европейските компании, като по този начин ще намалят административната тежест с 31 %. Европейският парламент и Съветът неотдавна одобриха предложение относно данък добавена стойност, на което ще се дължат около 18,4 млрд. евро от тези икономии, и обсъждат друго предложение, което ще позволи на над 5 млн. микропредприятия да се освободят от счетоводните правила на ЕС.

Комисията удължи мандата на Групата на високо равнище от независими заинтересовани страни с председател Едмунд Щойбер до края на 2012 г.

В междуинституционалното споразумение за по-добро законотворчество и в междуинституционалния общ подход към оценката на въздействието се определя как Европейската комисия, Европейският парламент и Европейският съвет си сътрудничат в тази област. Експертите на Комисията и на държавите-членки си сътрудничат и обменят становища чрез групата от висши национални експерти по регулирането.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.