Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
14-10-2010

Всеки трети германец смята страната си за застрашена от чуждо влияние

В Германия се увеличава враждебността към чужденците. Според проучване особено изявена е враждебността към исляма, съобщава германската преса.

Една четвърт от населението е настроено враждебно към чужденците, показва представено в сряда проучване по поръчка на близката до социалдемократите фондация „Фридрих Еберт". През 2008 г. това са били една пета от гражданите. Особено изявена е неприязънта към исляма. Расте също одобрението към дикатурата като държавна форма на управление.

За изследването бяха запитани през пролетта в директни интервюта повече от 2400 души на възраст между 14 и 90 г. Повече от 30% от населението са съгласни с изказването: „Чужденците идват, за да използват социалната държава". Също толкова голям дял смятат, че при малко работни места, „чужденците трябва да бъдат изпратени вкъщи" и че с многото чужденци Германия „е попаднала под чуждо влияние в застрашителен мащаб". Особено отхвърляне среща ислямът. Изказването „На мюсюлманите в Германия трябва значително да се ограничи изповядването на религията" споделят 58,4% от населението, в източна Германия дори 75,7%.

Враждебността към чужденците и исляма в източната част на страната според експертите е по-изразена от на запад - въпреки или именно поради ниския дял на мигрантите в новите провинции. Чрез слабия контакт с чужденци чуждото остава „абстрактно", обясняват авторите. Друга причина обаче е и високата безработица в източните провинции. Който е или е бил безработен е по-склонен към дясноекстремистки настроения.

Почти всеки четвърти според проучването е на мнение, че Германия в момента се нуждае от „една единствена силна партия, която да представлява и олицетворява цялата народна общност". Около 13% от гермнаците биха искали „фюрер", който „да управлява Германия със силна ръка за доброто на всички" и почти 9% считат диктатурата „при определени обстоятелства" за „по-добрата държавна форма". 10,3% смятат, че националсоциализмът е имал „и своите добри страни".

Паралелно с това голямото мнозинство германци се чувства безсилно пред политиката. Над 90% от населението намират за „безсмислено" да се „ангажират политически", понеже смятат, че „така или иначе не биха имали влияние върху това, което прави правителството".

Авторите оцениха резултатите като „алармен сигнал за политиката и обществото". С икономическата и финансовата криза дясноекстремистки възгледи са се увеличили. Десният екстремизъм не е феномен в периферията на обществото, а в нейния център, предупреждават те. Също така авторите посочват, че от пролетта, когато е проведено запитването, до сега тези стойности твърде вероятно са се покачили, повлияни от разгорещените публични дебати за исляма, имиграцията и интеграцията на мюсюлманите.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.